Cookie- och Sekretesspolicy


Lägga ett klickgolv

Klickgolv har blivit mycket populära under senare år. Det beror främst på att det är lätt både att lägga och att åter plocka bort.


En planka i ett klickgolv har fjäder och not på alla fyra sidor. Men i motsats till traditionella golv ska du varken spika eller skruva ihop plankorna – bara klicka. Här demonstrerar golvläggaren hur du lägger ett klickgolv.

De första två brädorna klickas lätt ihop. Men det är viktigt att plankorna ligger i flukt med varandra. Golvläggaren justerar dem försiktigt med hammaren. Golvläggaren placerar några 10 mm tjocka avståndsklossar mellan väggen och plankorna.

Det är sällan plankorna passar perfekt på det givna utrymmet, så ute i kanterna är det nödvändigt att kapa brädorna så att de passar i längd. Sedan klickar man bara vidare och placerar ut en avståndskloss. Den överblivna biten kan nu användas som första planka i nästa rad.

Men den måste vara minst 30 cm lång. Biten klickas fast vid en hel planka, och de båda delarna klickas i sin tur in i första raden genom att de först hålls i vinkel och läggs in i noten, varpå andra plankraden trycks ner.

Nu är första och andra raden låsta i varandra.Nästa planka i andra raden är lite mer besvärlig. Här måste du först foga samman brädorna i kortändorna. Sedan lyfter du upp både den planka som ska klickas fast och den föregående plankan en liten bit, så att det går att trycka in fjädern i noten.

Nu kan du klicka fast den nya brädan i längdled. Fogar ska inte hamna mitt för varandra. Det måste vara minst 60 cm mellan kortändsfogarna i två efterföljande rader.

Man kan behöva hjälpa klickbrädorna på traven med en hammare, men du måste knacka mycket försiktigt, så att inte fjädern förstörs.Resten av golvet läggs på samma sätt och på kort tid får du ett nytt fint golv.

Relaterade artiklar

 • Lägga ett klinkergolv

  Lägga ett klinkergolv

  14/06 VIDEO: I det här projektet lägger plattsättaren ett vackert klinkergolv i det här källarrummet. Tekniken och arbetsprinciperna är desamma som om du tänkt lägga klinker på ett gjutet underlag i köket, vardagsrummet eller hallen.

 • Nya klinker ovanpå de gamla?

  Nya klinker ovanpå de gamla?

  19/10 Jag har en tvättstuga med ett klinkergolv i en ganska trist färg. Måste jag ta bort det först eller kan jag lägga nya klinker ovanpå de gamla?

 • Hur lägger jag vinylgolv?

  Hur lägger jag vinylgolv?

  21/08 Är det svårt att lägga vinyl på klinker? Kan jag göra det själv? Hur ska jag göra?

 • Fuktsäkert med starka klinker

  Fuktsäkert med starka klinker

  19/02 Det finns flera bra skäl att lägga klinker på ett källargolv. Fogarna ventilerar bort uppstigande markfukt. Plattorna är lätta att hålla rena och de tål en ev. översvämning.

  Svårighet 3/4
 • Fakta om klinker

  Fakta om klinker

  19/02 Här har vi plockat ihop lite fakta om klinker, som kan vara bra att känna till.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss