Cookie- och Sekretesspolicy


Såga ut för rör

När du lägger golv stöter du ofta på ett rör som är i vägen, till exempel vid elementen.


När du lägger golv stöter du ofta på ett rör som är i vägen, till exempel vid elementen.Här visar golvläggaren hur man sågar ut för ett rör. Eftersom det här är den sista plankan som ska läggas i golvet börjar golvläggaren med att mäta ut hur bred plankan ska vara.

Måtten överförs till plankan, varpå golvläggaren sågar till den med en fogsvans.När nu plankan är anpassad ska rörens placering avsättas på den. Därför läggs plankan an mot rören.Golvläggaren markerar rörens yttersidor med hjälp av en timmermansvinkel.

Sedan mäter han ut från kanten på den näst sista plankan till rörets främre sida. Även det måttet avsätts på plankan.Golvläggaren mäter nu ut rörens diameter, här 3 cm, från strecken som markerar rörens framsidor.

Sedan kan han på frihand rita ut små cirklar.När rörens placering markerats, ska också den bit som ska sågas ut markeras.Rörens mittpunkter markeras på vardera sidan om rören och ett streck slås mellan markeringarna.

Slutligen ritar golvläggaren från de utvändiga markeringarna i vinkel ut mot plankas kant mot väggen.Golvläggaren använder en borrmaskin och borrar ut för rören. Borrstålet är lite smalare än rören, så den sista biten måste han så ut med hjälp av en sticksåg.

Den använder han också för att såga mellan de två hålen.Slutligen sågar golvläggaren från plankans väggkant in mot rörhålen. Notera att sågen vinklas en aning. Därmed kan klossen inte falla igenom hålet när den senare läggs på plats.

Ursågningen jämnas till med sticksågen så att den ursågade biten passar. Nu ska golvplankan läggas på plats och golvläggaren ser självklart till att plankan läggs så att rören hamnar i de avsedda hålen.

Innan golvläggaren stryker lim på klossen kontrollerar han att den passar i hålet. Han stryker lim på klossens tre släta sidor och lägger i den, så att den hamnar i nivå med resten av golvet.

Golvläggaren sätter sedan en kil mellan väggen och den limmade klossen, så att den hamnar i spänn medan limmet torkar. När limmet är torrt kan kilen plockas bort och vi har en snygg avslutning mot rören.

Relaterade artiklar

 • VIDEO: Tröskeln knarrar

  VIDEO: Tröskeln knarrar

  14/07 Ofta beror en knarrande tröskel på den har för dåligt understöd. Se hur du kan lösa problemet i en steg-för-steg-guide i den här videon.

 • Reparera fjädern

  Reparera fjädern

  14/06 VIDEO: Om fjädern på en golvplanka blivit skadad är det nästan omöjligt att passa ihop den med en annan planka.

 • Sammanfogning över en regel

  Sammanfogning över en regel

  14/06 VIDEO: När golvläggaren ska sammanfoga två plankor över en regel har han ett bra knep för att få fogen så diskret som möjligt.

 • Rikta upp skeva plankor

  Rikta upp skeva plankor

  14/06 VIDEO: Du kan aldrig vara helt säker på att dina nya golvplankor är helt raka. Men man ska inte helt sonika kassera en skev planka. Det finns ett knep för att få dem på plats.

 • Låt golvet anpassa sig

  Låt golvet anpassa sig

  14/06 VIDEO: Nya golvplankor ska alltid acklimatiseras till omgivningen innan de kan läggas.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss