Cookie- och Sekretesspolicy


Lägga golvspånplattor

Ska du lägga ett flytande golv är golvspånplattor ett utmärkt underlag. De är både formstabila och lätta att arbeta med.


Golvspånplattor läggs i stort sett som vanliga golvplankor. Här lägger vi dem på en rad uppklossade reglar som om det var ett riktigt golv. Reglarnas placering ritas ut på plattorna. Då är det lättare att fästa golvspånplattorna mitt i reglarna.

Golvspånskivan sviktar nästan inte alls. Därför behöver du inte hålla det annars obligatoriska avståndet på 10.12 mm till väggen. Ett par mm räcker. Med en timmermansvinkel ritas regelns placering ut på hela spånplattan.

Det är nu inte svårt fästa plattan med skruvar mitt i regeln. Minst tre skruvar ska dras i vae regel. När nästa platta lagts upp på reglarna stryks det trälim på den första plattans fjäder. Alla fogar ska limmas för att nå maximal stabilitet.

Fogen mellan plattorna ska vara så liten som möjligt. Därför använder vi en plankbit för att knacka ihop skivorna helt och hållet. Reglarnas placering ritas ut på den nya plattan med timmermansvinkeln.

Innan plattan skrivas fast ser golvläggaren till att fogen inte glipar. Genom att lägga knäet på regeln när plattorna knackats samman är man säker på att fogen hålls tätt ihop. Plattan skruvas nu fast vid reglarna.Ska du, som här, sätta plattor efter varandra ska fogen alltid ligga mitt på en regel.

Då är du säker på att golvet blir stabilt.Vid såna sammanfogningar ska lim strykas på dels i längdled, dels i kortändan. Plattans not ska nu knackas in över fjädern, så att de två plattorna sitter tätt mot varandra.

Återigen används en slagkloss. Slår man direkt på skivan med hammaren kan man förstöra antingen fjädern eller noten. När alla golvspånplattor lagts ut bör du spackla över skruvhålen.

Då är du säker på att ytan blir helt slät, vilket är en förutsättning för ett bra resultat när man till exempel lägger korkplattor.Spacklingen utförs med vanligt snickarspackel. Nu är underlaget klart och man kan lägga allt från laminat till massiva trägolv.

Relaterade artiklar

 • VIDEO: Tröskeln knarrar

  VIDEO: Tröskeln knarrar

  14/07 Ofta beror en knarrande tröskel på den har för dåligt understöd. Se hur du kan lösa problemet i en steg-för-steg-guide i den här videon.

 • Reparera fjädern

  Reparera fjädern

  14/06 VIDEO: Om fjädern på en golvplanka blivit skadad är det nästan omöjligt att passa ihop den med en annan planka.

 • Sammanfogning över en regel

  Sammanfogning över en regel

  14/06 VIDEO: När golvläggaren ska sammanfoga två plankor över en regel har han ett bra knep för att få fogen så diskret som möjligt.

 • Rikta upp skeva plankor

  Rikta upp skeva plankor

  14/06 VIDEO: Du kan aldrig vara helt säker på att dina nya golvplankor är helt raka. Men man ska inte helt sonika kassera en skev planka. Det finns ett knep för att få dem på plats.

 • Låt golvet anpassa sig

  Låt golvet anpassa sig

  14/06 VIDEO: Nya golvplankor ska alltid acklimatiseras till omgivningen innan de kan läggas.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss