Cookie- och Sekretesspolicy


Bära av undergolvet

Om du ska lägga ett massivt plankgolv på betongunderlag måste du regla upp ett golv på klossar. Här visar golvläggaren hur man gör.


Först mäts rummet. Här har vi ett mått på 2,4 m.Golvreglarna ska hålla ett avstånd till väggen på 6 cm. Kring en skorsten eller eldstad måste avståndet vara minst 10 cm. Golvet markeras för den första regeln.

Det får vara högst 60 cm mellan reglarna, här blir avståndet alltså 57 cm om vi lägger 5 reglar. Därför mäter golvläggaren upp på golvet och markerar var 57:e cm. Nu läggs en regel upp mot väggen. Måtten på golvet förs över till regeln med hjälp av en vinkelhake.

Golvläggaren sätter kryss för att markera på vilket håll reglarna ska ligga. Han markerar för alla 5 reglarna. Sedan flyttas måttregeln ut på golvet så att markeringarna kan föras över till golvet.

Men först ser golvläggaren till att regeln ligger lika långt från väggen i vardera änden. Nu är måtten rätt och markeringarna på regeln kan föras över till golvet. Golvreglarna kan nu lätt läggas ut efter markeringarna.

Kom ihåg att betonggolvet ska vara rengjort innan reglarna läggs ut.I det här exemplet har vi ett dörrhål att ta hänsyn till. Här bör man förstärka underlaget med fler reglar, så att golvet kan bära mer trafik in och ut genom dörren. Här lägger vi ut tre extra reglar, som är cirka 40 cm långa.

Även här ser golvläggaren till att det är 6 cm mellan regeln och väggen. Om det ska läggas ett nytt golv även på andra sidan dörren ska reglarna gå igenom dörrhålet. Klossar placeras under reglarna.

Och allra underst läggs en bit tjärpappa som hindrar fukt från att stiga upp i reglarna. På tjärpappen lägger golvläggaren ut en kloss som sågats ut ur en mdf-skiva. Den är mycket formstabil men samtidigt mjuk och lättbearbetad.

Det får som mest vara 60 cm mellan klossarna för att golvet ska bli stabilt. De extra reglarna klossas självklart upp i båda ändar, även om de bara är 40 cm långa. För att få golvet helt vågrätt använder golvläggaren kilar. Här använder han två kilar, som knackas samman så att de låser i varandra.

Kilarna placeras ovanpå mdf-klossarna. Man ska försöka att klossa upp så lite som möjligt. Det vanliga är mellan 3 och 5 centimeter, beroende på om golvet ska möta ett annat golv. När alla kilarna placerats ut kontrollerar golvläggaren att reglarna inte har flyttat sig.

Med vattenpasset kontrollerar golvläggaren alla reglar och justerar eventuellt höjden med hjälp av kilarna, så att golvet verkligen är i våg. Ju längre vattenpass, desto bättre precision.

Alternativt kan man använda en rätbräda och lägga vattenpasset på. Det är viktigt för slutresultatet att reglarna är i våg i båda ledderna. För att hålla reglarna på plats kan du med fördel fästa en planka tvärs över reglarna i bägge ändar.

Om spikarna inte slås ner helt och hållet är det lättare att dra ut dem när golvet ska läggas. Det är avgörande för hållbarheten att alla kilarna fixeras så att det inte kan glida isär. Golvläggaren slår först en spik genom kilarna som håller fast dem i mdf-klossen.

Sedan slås nästa spik snett genom regeln så att den går igenom både kilarna och klossen. Om man inte spikar fast kilarna kan golvet i värsta fall börja sacka när kilarna glider isär. Regelverket är klart och avburet och golvet kan läggas.

Relaterade artiklar

 • VIDEO: Tröskeln knarrar

  VIDEO: Tröskeln knarrar

  14/07 Ofta beror en knarrande tröskel på den har för dåligt understöd. Se hur du kan lösa problemet i en steg-för-steg-guide i den här videon.

 • Reparera fjädern

  Reparera fjädern

  14/06 VIDEO: Om fjädern på en golvplanka blivit skadad är det nästan omöjligt att passa ihop den med en annan planka.

 • Sammanfogning över en regel

  Sammanfogning över en regel

  14/06 VIDEO: När golvläggaren ska sammanfoga två plankor över en regel har han ett bra knep för att få fogen så diskret som möjligt.

 • Rikta upp skeva plankor

  Rikta upp skeva plankor

  14/06 VIDEO: Du kan aldrig vara helt säker på att dina nya golvplankor är helt raka. Men man ska inte helt sonika kassera en skev planka. Det finns ett knep för att få dem på plats.

 • Låt golvet anpassa sig

  Låt golvet anpassa sig

  14/06 VIDEO: Nya golvplankor ska alltid acklimatiseras till omgivningen innan de kan läggas.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss