Cookie- och Sekretesspolicy


richmand
Offline
Medlem sedan 12/06/2012

Håller på och renoverar min källare och behöver i det arbetet putsa om källarväggarna (delvis), såväl yttre som inre. På nedre delen av väggen mot golvet, ca 40 cm upp, har putsen släppt. Tänkte till detta använda gipsbruk.

Huset är från 1909 och dränerades om våren 2013. Har inte kunnat avgöra om putsen på ytterväggarna släppt mer efter detta.

Min fråga är om det går att putsa väggen delvis med gipsbruket, dvs putsa upp till där betongputsen är hård och fast. Samt även fylla i vid håligheter och vid fönster. Väggarna ska i huvudsak målas, men bitvis få klinker/kakel.

Redigerat 21. oktober 2015 - 13:53

Leif Ericson
Offline
Medlem sedan 22/11/2009

Det är tveksamt eftersom du inte vet varför putsen har släppt. Den vanligaste orsaken är att ångtrycket utifrån blivit så stort att det vandrat in till källaren och därmed fått putsskiktet att släppa. Om det är orsaken är det inte så klokt att välja gipsputs.
Bästa hälsningar
redaktionen

richmand
Offline
Medlem sedan 12/06/2012

Tack för svaret. Undrar vad som menas med att "ångtrycket utifrån blivit för stort". Vad händer med gipsbruket?

Leif Ericson
Offline
Medlem sedan 22/11/2009

En förklaring:
Orsaken till att man sätter upp ångspärr i en bostad är att man vill förhindra varm, fuktig luft (alltså "ånga") att tränga in i ytterväggarna. För kylan får ångan att förtätas till fukt, som slår sig ner i väggarna - och det kan leda till fuktskador. I allvarliga fall till svamp och röta. Den varma, fuktiga luften har ett högre tryck än luften utomhus och letar sig alltså ut från rummen. MEN: i en källare är det endast i den övre delen som ångtrycket är större än vad fukten i marken utanför presterar. Cirka 50 cm under marknivå är trycket från fukten utanför större än det som finns i källarrummet, och det är orsaken till att man aldrig ska sätta upp ångspärr i källare. Ångan (fuktig luft) ska helt enkelt få lov att tränga igenom väggen för att dunsta i källaren. Detta kräver att källaren är uppvärmd och väl ventilerad. När den fuktiga luften utifrån hindras, t.ex. av för tät väggfärg, så fuktas en del av väggen upp och putsen kan lossna. Det kan den också om ventilationen är dålig. Om fukten får lång tid på sig att passera väggen är det troligtvis inte så klokt att använda gipsputs, som är mer ömtåligt än puts på kalk- eller cementbruk. Jag skulle tro att ett svagt bruk, dvs. utan så mycket cement, är lämpligast på dina källarväggar. Du kan ev. be en murare kika förbi och ge sin mening.

Bästa hälsningar

richmand
Offline
Medlem sedan 12/06/2012

Tack för svaret

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss