Cookie- och Sekretesspolicy


Invändig intäckning

Förutom att avsluta monteringen av fönstret snyggt ska den invändiga intäckningen reflektera ljuset som faller in genom fönstret. Det går att köpa färdig intäckning, men här visar vi hur du själv kan tillverka den.


Hantverkaren mäter upp hur stora skivorna till intäckningen ska vara. De sågas till av 12 mm kryssfanérskivor. Innan sidoskivorna spikas fast i fönsterkarmen ska sidorna ut mot taket isoleras.

Nu kan sidoskivorna fästas. Här använder hantverkaren en spikpistol, men det går även bra med en vanlig hammare. Bottenskivans överkant hyvlas till för att hamna i vinkel med fönsterkarmens underkant.

När denna skiva sitter på plats i toppen ser hantverkaren hur mycket den ska kortas nertill. Samma metod används för toppskivan. När bottenskivan och toppskivan är tillkapade kan hantverkaren spika fast dem både mot fönsterkarmen och mot sidoskivorna.

Med en praktisk spikpistol kan hantverkaren enkelt hålla fast delarna och fästa spik i dem på precis rätt plats. När intäckningen är klar avslutas med infattningar runt fönstret.

Längs tre av sidorna är det en enkel match, men i vänster sida måste infattningen anpassas efter väggen. Avståndet från väggen till skivan är 64 mm och måttet, anknäbben, ställs in efter det.

Med hjälp av anknäbben kan hantverkaren enkelt överföra minsta ojämnhet i väggen till infattningen. Hantverkaren vänder upp och ner på infattningen innan han sågar så att utsidan inte trasas sönder.

Man kan också använda en klinga med tänderna vända åt andra hållet, och få samma resultat. Nu passar infattningen och även de övriga delarna sågas till och spikas fast.

Hantverkaren lägger en sträng trälim längs alla hörn innan infattningarna spikas fast. Då blir fogarna helt täta. Efter ett par dagars arbete är nu det gamla otäta gjutjärnsfönstret bytt mot ett nytt energisnålt termofönster som dessutom släpper in betydligt mycket mer ljust i rummet.

Relaterade artiklar

 • Dämpa ljuset

  Dämpa ljuset

  20/07 VIDEO: Det finns mängder av tillbehör till takfönster. Till exempel persienner, insektsnät, markiser och olika sorters gardiner.

 • Utvändig intäckning

  Utvändig intäckning

  20/07 VIDEO: Karmens utsida ska täckas in så att regn och snö inte tränger in i taket. Ett intäcknings-set följer med fönstret och ska här monteras av hantverkare. Notera att det finns olika sorters intäckning som passar till olika ...

 • Ta bort det gamla fönstret

  Ta bort det gamla fönstret

  19/07 VIDEO: Det här gamla takfönstret av gjutjärn är både otätt och rostigt. Det ska bytas ut mot ett modernt takfönster med termoglasruta.

 • VIDEO: Byt glas i takfönstret

  VIDEO: Byt glas i takfönstret

  01/09 Det går alldeles utmärkt att själv byta glas i takfönstret. Vi visar dig hur du ska göra.

  Svårighet 1/4
 • Låt ljuset flöda in ovanifrån

  Låt ljuset flöda in ovanifrån

  04/02 Att sätta in ett takfönster är inte så svårt som de flesta tror – och det ger 20 procent mer ljus än ett vanligt fönster. Vi visar hur du släpper in ljuset.

  Svårighet 1/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss