Cookie- och Sekretesspolicy


Nytt glaspaket i takfönstret

Om det har kommit imma mellan glasen i takfönstret, om du önskar ny ruta med solfilter eller om du vill sätta in ett extra isolerande glaspaket, så ska det gamla paketet tas bort. Se här hur du byter ut glasen i fönstret.


Det kan vara besvärligt att ta loss det gamla och sätta in det nya glaspaketet när man är ensam, så det är klokt att ha en medhjälpare.

Du kan själv byta ut glaspaketet i ett takfönster. I all enkelhet ska du ta loss bågen från karmen och lägga den på ett bord eller ett par bockar. Du ska dessutom ha full koll på var lister, brickor, band och skruvar sitter – och hur de sitter – så att du kommer ihåg det när bågen sätts på plats i omvänd ordning mot när du hakade loss den.

Återanvänd de gamla skruvarna

När du har beställt en ny ruta med två glas så levereras den med nya tätningslister, men alla andra delar ska återanvändas. Var rädd om skruvarna som har målats i listernas färg och som därför inte kan ersättas med andra utan att det syns tydligt.


GÖR SÅ HÄR:


1. Börja med att ta loss bågen med glaset

Det gör du genom att vända fönstret och utlösa en liten spärr i gångjärnen på bägge sidor. Därefter kan bågen lirkas loss från gångjärnen och tas in genom karmen till rummet.

2. Ta bort täcklisterna

Lägg bågen på ett par bockar med utsidan uppåt och skruva av alla listerna. TIPS: Det är viktigt att hålla koll på varje list, bricka och skruv. Märk delarna och fotografera bågen från flera håll.

3. Lyft bort glasningslisterna

Skär försiktigt in under listerna med hobbykniv samtidigt som du drar loss dem från den klistrande fogmassan. Ta bort listerna och tvätta bort fogmassan.

4. Lyft upp glaset och klossarna ur bågen

När glaspaketet har lagts åt sidan tar du bort glasbrickorna eller klossarna mellan glas och båge. Lägg märke till var de ska sitta så att du sätter tillbaks dem på sina platser.

5. Lägg det nya glaspaketet på plats i bågen

Tänk på att det kan vara skillnad mellan den in- och den utvändiga sidan (det bör framgå av en etikett). Sätt brickorna på plats.

6. Fäst de nya butylbanden på glasningslisterna

Banden ingår i leveransen och ligger i skyddspapper. De ska placeras på samma ställe som de gamla. De övre hörnen tätas noga genom att du gör en ögla av butylbanden.

7. Glasningslister och täcklister sätts på plats

Dra först bort skyddspapperet från butylbanden och sätt först fast glasningslisterna och sedan täcklisterna. Sätt tillbaka bågen i karmen. Det är nu du kan behöva lite hjälp.

Relaterade artiklar

 • Släpp in mera dagsljus

  Släpp in mera dagsljus

  05/02 Gör det själv och spara cirka 17 500 kr. Takfönster släpper in massvis av dagsljus till bostaden.

  Svårighet 4/4
 • Låt ljuset flöda in ovanifrån

  Låt ljuset flöda in ovanifrån

  04/02 Att sätta in ett takfönster är inte så svårt som de flesta tror – och det ger 20 procent mer ljus än ett vanligt fönster. Vi visar hur du släpper in ljuset.

  Svårighet 1/4
 • Dämpa ljuset

  Dämpa ljuset

  20/07 VIDEO: Det finns mängder av tillbehör till takfönster. Till exempel persienner, insektsnät, markiser och olika sorters gardiner.

 • Invändig intäckning

  Invändig intäckning

  20/07 VIDEO: Förutom att avsluta monteringen av fönstret snyggt ska den invändiga intäckningen reflektera ljuset som faller in genom fönstret. Det går att köpa färdig intäckning, men här visar vi hur du själv kan tillverka den.

 • Utvändig intäckning

  Utvändig intäckning

  20/07 VIDEO: Karmens utsida ska täckas in så att regn och snö inte tränger in i taket. Ett intäcknings-set följer med fönstret och ska här monteras av hantverkare. Notera att det finns olika sorters intäckning som passar till olika ...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Guide: Så byter du glasen i takfönstret

Svårighetsgrad

Svårighet 1/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss