Cookie- och Sekretesspolicy


Anpassning invändigt

För att få plats med fönstret måste vi ta bort en del av innertaket. I vänster sida är det bara för hantverkaren att markera för fönsterkarmen i topp och botten.


På högra sidan, däremot, mäter han ut från fönsterkarmen till kanten på vattenpasset och överför måttet till innerväggen. Med hjälp av ett vattenpass drar han ett helt rakt streck mellan de båda punkterna i topp och botte.

Innan alla punkterna förbinds med varandra kontrollerar hantverkaren att de invändiga karmmåtten stämmer med markeringarna i topp och botten. Det gör de här, så nu ritar han ut först i botten, för fönstrets nedre kant. I toppen mäter han först utvändigt från karmens kant till hålet i taket.

Måttet överförs på innertaket. Hantverkaren sågar nu med en sticksåg längs markeringen. Kom ihåg att använda hörselskydd och andningsmask. Plankor och isolering plockas bort vartefter de sågas av.

Nu passar den invändiga fönsteröppningen till karmen och fönstret kan lyftas på plats. Fönstret monteras upp och ner, och passas in så att vippbeslaget i botten och i sidorna passar med karmbeslagen.

Nu vänds fönstret ett halvt varv, så att det sitter rätt. Hantverkaren kontrollerar att det kan öppnas och stängas utan besvär. Allt stämmer och nu kan vi börja med den utvändiga intäckningen.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • Gör egna spröjs

  Gör egna spröjs

  23/08 VIDEO: Med lösa spröjs kan du enkelt få ett fönster att matcha exempelvis en spröjsad terrassdörr. Fönstret ligger på ett arbetsbord och här mäts ramens höjd och bredd.

 • En nyckel till hela huset

  En nyckel till hela huset

  23/08 VIDEO: När det gamla låset till entrédörren skulle bytas valde vi att investera i ett låssystem där samma nyckel kan användas på flera ställen. Dessutom har vi valt ett låst utan vred, vilket gör att dörren inte kan öppnas ...

 • Byt till en bottningslist av aluminium

  Byt till en bottningslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Källarfönster är mycket utsatta för regnvatten, vilket gör att bottningslisten lätt förstörs. Och det är precis vad som hänt här. Därför ska den bytas ut.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss