Cookie- och Sekretesspolicy


Anpassa takpannorna

För att ge plats under arbetet flyttade vi för många tegelpannor. Nu ska de läggas tillbaka. Hantverkaren mäter ut avståndet från tegelpannorna till droppnosen på intäckningen i båda sidorna


Den nedre intäckningen knackas försiktigt på plats så att den följer pannornas form. Nu lägger hantverkaren upp en tegelpanna, så att den ligger rätt i förhållande till övriga pannor. Sedan mäter han på nytt avståndet till intäckningens innerkant.

Han markerar på tegelstenen hur bred remsa som ska kapas till så att taket hamnar dikt an mot intäckningen. Takpannan kapas till nere på marken med hjälp av en vinkelslip. Kom ihåg skyddsglasögonen.

Åter på taket läggs den smala remsan upp så att det är mellan 3 och 6 cm till rännan där vattnet ska rinna. Den passar. Nu sågas nästa panna till och läggs upp på samma sätt. Resten av takpannorna anpassas med samma metod.

I toppen av fönstret fästs en flexibel list som den översta raden pannor kan vila på. Hantverkaren mäter ut hur långa pannorna ska vara innan de kapas till med en vinkelslip.

När pannorna lagts på plats ser listen till att de hamnar ovanför intäckningen. Det bör för övrigt vara mellan 6 och 15 centimeter mellan pannornas underkanter och fönstret.

När hantverkaren är säker på att alla tillkapade pannor passar borstar han rent. Sedan plockar han bort den inre raden och lägg en sträng byggsilikon för att de ska sitta fast ordentligt. Nu är takarbetet klart och konstruktionen är tät.

Fönstret kan sättas i för sista gången och det utvändiga arbetet är helt färdigt. Sist av allt är det en bra idé att rensa takrännorna från damm och skräp så att de inte täpps igen vid nästa regnskur.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • Gör egna spröjs

  Gör egna spröjs

  23/08 VIDEO: Med lösa spröjs kan du enkelt få ett fönster att matcha exempelvis en spröjsad terrassdörr. Fönstret ligger på ett arbetsbord och här mäts ramens höjd och bredd.

 • En nyckel till hela huset

  En nyckel till hela huset

  23/08 VIDEO: När det gamla låset till entrédörren skulle bytas valde vi att investera i ett låssystem där samma nyckel kan användas på flera ställen. Dessutom har vi valt ett låst utan vred, vilket gör att dörren inte kan öppnas ...

 • Byt till en bottningslist av aluminium

  Byt till en bottningslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Källarfönster är mycket utsatta för regnvatten, vilket gör att bottningslisten lätt förstörs. Och det är precis vad som hänt här. Därför ska den bytas ut.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss