Cookie- och Sekretesspolicy


Stäng ute tjuven

Källarfönster är enkla mål för en inbrottstjuv. Men som snickaren ska visa här går det att säkra fönstren både enkelt och snabbt.Det finns flera metoder att förebygga inbrott, här har vi valt att sätta särskilda spjälor för fönstren.

Själva spjälan består av ett utvändigt rör, en invändig stång och en fjäder.Den här fönsterkarmen r 8 centimeter bred. Snickaren markerar mitten med sin penna. Sedan ser han till att markera vinkelrätt ut från mittspröjsen med hjälp av en vinkelhake.

Sedan gör han samma sak i fönstrets ovandel. Höjden vid markeringen tas ut. Med hjälp av en talmeter är man säker på att få ett exakt resultat.Höjden överförs direkt till spjälan. Måttet kortas en halv centimeter för att ge lite spelrum när spjälan ska monteras. Spjälan sågas nu av med en bågfil.

Man ska vara noga med att såga i den del av spjälan där det inte sitter ett sidohål.När det yttre röret är avsågat ska stången sågas av på motsvarande sätt. Här använder snickaren den avsågade biten som mått för att markera hur mycket som ska sågas av.

Nu ska snickaren borra hål i fönsterkarmen. Hålet ska vara 3 cm djupt och borras med ett 10 mm borr. Snickaren sätter tejp 3 cm in från änden på borrstålet så att han är säker på att få rätt djup.

Sedan borrar snickaren vid markeringen och stannar när han kommit ner till markeringen. Samma sak upprepas i fönstrets ovandel.Nu ska spjälan fogas ihop. I den ände där det finns ett hål på sidan av röret sätter snickaren i en tapp som hålls på plats av en sprint.

Sedan för snickaren in stången i röret från andra hållet, därefter fjädern och till sist den andra tappen. I vardera änden sitter det plastmuffar som bär av spjälan och skyddar fönsterkarmen.

Spjälan är nu klar att monteras på plats. Tappen i ena änden förs ner i hålet, spjälan pressas ner över tappen och den andra änden sätts på plats.

Nu drar snickaren ut sprinten och fjädern inuti spjälan trycker ner den andra tappen i karmen och låser därmed spjälan. Sätter man upp spjälor med som mest 14 cm mellanrum är man säker på att inga oinbjudna gäster kan komma in genom källarfönstren.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • Gör egna spröjs

  Gör egna spröjs

  23/08 VIDEO: Med lösa spröjs kan du enkelt få ett fönster att matcha exempelvis en spröjsad terrassdörr. Fönstret ligger på ett arbetsbord och här mäts ramens höjd och bredd.

 • En nyckel till hela huset

  En nyckel till hela huset

  23/08 VIDEO: När det gamla låset till entrédörren skulle bytas valde vi att investera i ett låssystem där samma nyckel kan användas på flera ställen. Dessutom har vi valt ett låst utan vred, vilket gör att dörren inte kan öppnas ...

 • Byt till en bottningslist av aluminium

  Byt till en bottningslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Källarfönster är mycket utsatta för regnvatten, vilket gör att bottningslisten lätt förstörs. Och det är precis vad som hänt här. Därför ska den bytas ut.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss