Cookie- och Sekretesspolicy


Restaurera gamla fönster

Det här gamla fönstret ska restaureras, alla fönsterglas ska lyftas ur och det gamla kittet ska bort. Även om kittet är gammalt och trasigt på flera ställen så sitter det fast ordentligt på andra ställen. Börja därför med att ta bort löst kitt med en spackel.

Var mycket försiktig, eftersom det tunna glaset lätt spricker. Byt till ett stämjärn om det inte räcker med spackelspaden. När kittet är borta ska alla små glasstift bort. Man kan använda en vanlig avbitare för att dra ut dem. När alla stift och allt kitt är borta kan glaset försiktigt lyftas ut. Sitter glaset fast, bara en aning, i något hörn är det stor risk att man knäcker glaset.

Falsen ska vara helt ren innan man kan lägga i ett nytt glas. Och här är multicuttern ett fantastiskt verktyg. I stället för att stå i timmar och rensa med hjälp av ett stämjärn kan man fixa jobbet på ett ögonblick med hjälp av multicuttern.

Med hjälp av det runda sågbladet är det ingen konst att rensa falsarna helt från gammalt hårt kitt och färgrester. Med det runda bladet kommer man inte in i hörnen ordentligt, så här får man byta till det raka klingan som är precis lika effektig, men lättare att komma till med.

För att få bort alla ojämnheter i falsarna kan man montera slipsulan på multicuttern och slipa rent med ett fint sandpapper. Den trekantiga slipsulan kommer in ordentligt i alla hörn och kan slipa både vågrätt och lodrätt. Rensa alla falsar på samma sätt och ge fönstret en omgång grundfärg. Sedan är allt klart för att sätta i nya fönster och kitta fönstret.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • Gör egna spröjs

  Gör egna spröjs

  23/08 VIDEO: Med lösa spröjs kan du enkelt få ett fönster att matcha exempelvis en spröjsad terrassdörr. Fönstret ligger på ett arbetsbord och här mäts ramens höjd och bredd.

 • En nyckel till hela huset

  En nyckel till hela huset

  23/08 VIDEO: När det gamla låset till entrédörren skulle bytas valde vi att investera i ett låssystem där samma nyckel kan användas på flera ställen. Dessutom har vi valt ett låst utan vred, vilket gör att dörren inte kan öppnas ...

 • Byt till en bottningslist av aluminium

  Byt till en bottningslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Källarfönster är mycket utsatta för regnvatten, vilket gör att bottningslisten lätt förstörs. Och det är precis vad som hänt här. Därför ska den bytas ut.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss