Cookie- och Sekretesspolicy


Ny fönsterinfattning

Här har vi ett skräckexempel på hur man inte ska montera fönsterinfattningar. Den översta plankan ska inte sitta emellan de två sidoplankorna, den ska sitta ovanpå, så att det inte kan tränga in i mellanrummen och in i sidoplankornas ändträ.

Man ska inte heller försöka med att täcka de övre beslagen. Även det ger vattenskador på kort tid. Här finns inget annat att göra än att riva bort infattningen och börja om från början. Det är inga större problem att få bort sidoplankorna. Den är bara fäst med några små spikar. Och den övre plankan lossnar nästan av sig själv.

Även om konstruktionen är usel har fasadbeklädnaden ännu inte tagit skada. Hantverkaren mäter först upp den övre plankan, som ska sticka ut över båda sidoplankorna. Han sågar till infattningen av hyvlat 100x22 mm impregnerat furuträ.

Han förborrar med en försänkningsborr, så att skruvhuvudena går ner en bit i virket. Sedan monteras plankan med sex 5x60 mm rostfria skruvar – tre uppe och tre nere. Den nya plankan monteras självklart så att den inte täcker fönsterbeslagen. Sidoinfattningarna mäts upp så att de når ner till vinkeln i bottenlisten av aluminium.

Här ska de vara 52,5 cm. Även sidoinfattningarna sågas till av 100x22 mm impregnerat, hyvlat furuträ. Även de här listerna förborras med en försänkningsborr. Listerna monteras med 4,5x50 mm Climate-skruvar, som dras i en bit in från fönstersidan av plankan.

För att se till att det inte kommer in vatten bakom den övre infattningen lägger hantverkaren en sträng gummifog. Nu är den nya infattningen monterad på rätt sätt och kan målas i önskad färg.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • Gör egna spröjs

  Gör egna spröjs

  23/08 VIDEO: Med lösa spröjs kan du enkelt få ett fönster att matcha exempelvis en spröjsad terrassdörr. Fönstret ligger på ett arbetsbord och här mäts ramens höjd och bredd.

 • En nyckel till hela huset

  En nyckel till hela huset

  23/08 VIDEO: När det gamla låset till entrédörren skulle bytas valde vi att investera i ett låssystem där samma nyckel kan användas på flera ställen. Dessutom har vi valt ett låst utan vred, vilket gör att dörren inte kan öppnas ...

 • Byt till en bottningslist av aluminium

  Byt till en bottningslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Källarfönster är mycket utsatta för regnvatten, vilket gör att bottningslisten lätt förstörs. Och det är precis vad som hänt här. Därför ska den bytas ut.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss