Cookie- och Sekretesspolicy


Byt glas och använd kitt i patron

Om du nånsin har försökt kitta fönster så vet du hur svårt det är. Men arbetet blir så mycket lättare om du i stället för kitt och kittkniv använder termokitt i fogpatron. Arbetsgången är densamma, men det är mycket lättare att kontrollera kittmängden.

Innan glaset läggs på plats ska du lägga på en tunn sträng kitt längs falsen. Lägg den inne vid ramen hela vägen runt. Se till att komma ut i hörnen. Nu kan du lägga glaset på plats och trycka ner glaset i kittet. Glasrutan ska hållas på plats med så kallade glasstift, som man försiktigt knackar in i ramen så att de sticker ut en aning över glaset för att hålla det på plats.

Fyra stift räcker gott till den här lilla rutan. Stiften säljs i längre stänger som är snittade i lagom längder så att det är lätt att böja och knäcka av dem. Börja med att skära av spetsen på fogpatronen så att diametern passar med önskad fogbredd. Och så börja i ena hörnet.

Man ska kitta i en lugn, glidande rörelse, så att massan fördelas jämnt. Den vätska som syns på ytan är olja, som alltid följer med ut i början med en ny tub. Arbeta dig runt ramen, lugnt och stilla, så att kittet når upp till överkanten. Använd gärna en kittkniv för att släta ut i efterhand.

Men det är faktiskt enklare att använda en fogpress, som här. Dra av det överskjutande kittet genom att köra fogskrapan läns kanten. Resultatet blir en slät och knivskarp kittfog som har tät kontakt med träet och glaset.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • Gör egna spröjs

  Gör egna spröjs

  23/08 VIDEO: Med lösa spröjs kan du enkelt få ett fönster att matcha exempelvis en spröjsad terrassdörr. Fönstret ligger på ett arbetsbord och här mäts ramens höjd och bredd.

 • En nyckel till hela huset

  En nyckel till hela huset

  23/08 VIDEO: När det gamla låset till entrédörren skulle bytas valde vi att investera i ett låssystem där samma nyckel kan användas på flera ställen. Dessutom har vi valt ett låst utan vred, vilket gör att dörren inte kan öppnas ...

 • Byt till en bottningslist av aluminium

  Byt till en bottningslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Källarfönster är mycket utsatta för regnvatten, vilket gör att bottningslisten lätt förstörs. Och det är precis vad som hänt här. Därför ska den bytas ut.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss