Cookie- och Sekretesspolicy


Spröjsmålning

Ett gammalt spröjsat fönster kan hålla otroligt länge om man med jämna mellanrum och underhålls så som målaren visar här.

Innan man kan börja måla ska fönstret tvättas av. Här används en gammal pensel och en svamp. För ett kittat fönster som detta använder man en skrapa för att få bort trasigt kitt och gammal färg.

Även om det ser drastiskt ut ska allt gammalt kitt tas bort, annars tränger det in vatten i träet bakom glaset. Med tiden kan fukten förstöra träet och därmed också hela fönstret. Kitt och färgrester borstas av med en liten borsta och en fönsterskrapa används för att få bort gammal färg från glaset.

Nu är förberedelsearbetet klart och fönstret slipas med sandpapper korn 120 innan fönstret borstas av igen. Bart trä mättas med grundolja.Färgen vi använder här är en oljebaserad träfärg avsedd för utomhusbruk.

Till grundmålningen häller målaren upp en klick av färgen i en syltburk och förtunnar den med terpentin. Hela fönstret målas en gång med grundfärgen innan det kittas.

Om kittet är för klistrigt kan det doppas i gipsfiller som arbetas in ordentligt i kittet. På alla ställen där kittet har skrapats bort från fönstret lägger man i nytt kitt, som pressas in mot träet och fönsterglaset med en styv spackelspade.

Andra gången målar man med oförtunnad färg, och som tumregel kan man dra ut färgen 2-3 millimeter på glaset. Då är man helt säker på att det inte kan tränga in vatten bakom kittet. När spröjsen är färdiga målas karmen.

Fönstret ska målas tre gånger, men före den sista målningen använder målaren fönsterskrapan för att få en rak övergång mellan glas och färg.

När det är klart målas sista lagret. Man målar alltid spröjsen först och sedan karmen. För den sista finishen rättas kanterna till med fönsterskrapan och därefter ska fönstret torka i 3-5 timmar innan det sätts på plats.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • Gör egna spröjs

  Gör egna spröjs

  23/08 VIDEO: Med lösa spröjs kan du enkelt få ett fönster att matcha exempelvis en spröjsad terrassdörr. Fönstret ligger på ett arbetsbord och här mäts ramens höjd och bredd.

 • En nyckel till hela huset

  En nyckel till hela huset

  23/08 VIDEO: När det gamla låset till entrédörren skulle bytas valde vi att investera i ett låssystem där samma nyckel kan användas på flera ställen. Dessutom har vi valt ett låst utan vred, vilket gör att dörren inte kan öppnas ...

 • Byt till en bottningslist av aluminium

  Byt till en bottningslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Källarfönster är mycket utsatta för regnvatten, vilket gör att bottningslisten lätt förstörs. Och det är precis vad som hänt här. Därför ska den bytas ut.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss