Cookie- och Sekretesspolicy


Byt en punkterad termoruta

En av termorutorna på första våningen är punkterad och måste därför bytas ut mot en ny. Det är inte svårt att byta ut en termoruta, men det är viktigt att ha ett stort, rejält arbetsbord när man arbetar med rutan.

Börja med att ta bort alla glaslisterna. Använd en spackel eller ett stämjärn och lirka bort listerna försiktigt. Man kan ofta återanvända dem om de är oskadda när man fått bort dem. Den nedre listen klarar sig sällan särskilt bra, eftersom den utsätts mest för regn och fukt. På det här fönstret är den ordentligt uppruttnad och smulas nästan sönder.

Om det sitter spikar kvar i fönstret ska man dra ut dem med en tång. Håll eventuellt en spackelspade under tången så att det inte blir tryckmärken i fönsterramen. Nu är det bara att plocka bort den gamla termorutan ur ramen. Plocka bort de gamla gummilisterna, även om några av dem ser okej ut. De är inte längre effektiva.

Skrapa den inre kanten så ren som möjligt och borsta av den. När den är helt ren ska vi först montera en självklistrande gummilist, som den nya termorutan ska vila på. Denna 9 mm tätningslist ska monteras i liv med innerkanten. När gummilisten sitter hela vägen runt kan den nya termorutan läggas på plats.

Det ska vara ett par millimeter luft mellan själva termorutan och kanten. För att få samma avstånd hela vägen runt ska det placeras avståndsklossar i alla fyra hörnen.Klossarna hjälper också till att hålla ramen på plats, så att den ligger stabilt under resten av monteringsarbetet. Spikarna i de glaslister som ännu kan användas plockas bort och den gamla färgen skrapas bort.

Det ska också sitta en tätningslist på listerna. Tätningslisten sätts på den sida av glaslisten som är vänd in mot fönstret. Då blir det inget mellanrum mellan rutan och listen där det kan samlas vatten och smuts. När glaslisterna nu ska monteras är det en god idé att använda spikar som är lite större än dem listerna var monterade med förut.

Om man använder räfflad kamspik, som här, blir det också svårare för eventuella tjuvar att få bort glaslisterna. I stället för den gamla ruttna bottningslisten ska hantverkaren montera en aluminiumlist. Den klickas fast på ett par plastclips, som monteras först.

Hantverkaren monterar tre clips. En på vardera sidan, 10 cm in, och en i mitten. Varje clip görs fast med ett stift av dem som följer med i paketet. Slå ner stiften ordentligt med en dorn, så de inte ligger och skaver mot bottningslisten.

Kom ihåg att det alltid ska vara lite luft mellan sidolisterna och bottningslisten. Då kan regnvattnet lättare rinna av i stället för att läcka in i träkonstruktionen. Det gamla fönstret med den nya termorutan kan åter sättas på plats och nu kan man titta ut genom det igen.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss