Cookie- och Sekretesspolicy


Sätt fönster i uthuset

Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret invändigt mellan de två reglarna för att se hur man bäst ska passa in det i fasaden.

Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret invändigt mellan de två reglarna för att se hur man bäst ska passa in det i fasaden.

Det bör sitta en bit över den nedre regeln och självklart i flukt med den utvändiga beklädnaden. Eftersom han vet att de utvändiga brädorna sitter med 2,5 cm förskjutning jämfört med de undre mäter han 2,5 cm in och markerar var fönstrets ena sida ska sitta.

För att vara säker på att fönstret hamnar rätt drar han en skruv igenom fasaden där fönstrets nedre hörn ska sitta. Skruven går igenom brädorna och sen är det inte svårt att ta ut fönstermåtten och se till att det hamnar helt i våg och lod med hjälp av ett vattenpass och en tumstock.

Skruven som användes för markeringen dras ut och nu är det bara att borra ett passande hål så att man kommer åt med klingan till sticksågen. Se till att det är sticksågen som får arbeta och tryck inte på. Annars blir snittet lätt oprecist och fult.

För att slippa tvinga sticksågen runt hörnet borrar han ännu ett hål och sågar vidare från det.I underkant lägger han snittet i 30 graders vinkel så att han kan avsluta med en lutande fönsterbräda. Med hjälp av ett par klossar får han upp fönstret i rätt höjd för att kunna göra fast det.

Fönstret dras fast med 6-8 skruvar, som är långa nog att gå halvvägs in i fasaden. När skruvarna sitter kan klossarna plockas bort. Nu återstår det bara att sätta upp fönsterbrädan.

Den sågas till av en bit furuträ, 100x25 mm. Även den sågas med 30 graders vinkel, så att den passar mot ursågningen i fasaden och mot fönstret. Fönsterbrädan knackas försiktigt på plats med en hammare och görs fast med en 60 mm skruv. För att förlänga både fönstrets och fönsterbrädans livslängd fogar hantverkaren övergången mellan dem med silikon. Det tog vår hantverkare omkring 20 minuter att bringa ljus i det förut så mörka rummet.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • Gör egna spröjs

  Gör egna spröjs

  23/08 VIDEO: Med lösa spröjs kan du enkelt få ett fönster att matcha exempelvis en spröjsad terrassdörr. Fönstret ligger på ett arbetsbord och här mäts ramens höjd och bredd.

 • En nyckel till hela huset

  En nyckel till hela huset

  23/08 VIDEO: När det gamla låset till entrédörren skulle bytas valde vi att investera i ett låssystem där samma nyckel kan användas på flera ställen. Dessutom har vi valt ett låst utan vred, vilket gör att dörren inte kan öppnas ...

 • Byt till en bottningslist av aluminium

  Byt till en bottningslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Källarfönster är mycket utsatta för regnvatten, vilket gör att bottningslisten lätt förstörs. Och det är precis vad som hänt här. Därför ska den bytas ut.

 • Ny fönsterinfattning

  Ny fönsterinfattning

  23/08 VIDEO: Här har vi ett skräckexempel på hur man inte ska montera fönsterinfattningar. Den översta plankan ska inte sitta emellan de två sidoplankorna, den ska sitta ovanpå, så att det inte kan tränga in i mellanrummen och in i ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss