Cookie- och Sekretesspolicy


Byt till en bottningslist av aluminium

Källarfönster är mycket utsatta för regnvatten, vilket gör att bottningslisten lätt förstörs. Och det är precis vad som hänt här. Därför ska den bytas ut.

Plocka försiktigt bort den förstörda listen med ett stämjärn, så att inte karmen skadas. Den är det oftast inget fel på. Skrapa falsen ren och plocka bort eventuella gamla gummilister. Det kan även sitta en del gamla spikar där, som måste plockas bort för att falsen ska bli helt slät och fin.

En snabb koll visar att det inte är något fel på det underliggande virket även om den gamla glaslisten var helt genomrutten. Om träet är så kompakt att det inte går att sticka ner skruvmejseln mer än så här, så duger det. Här har vi valt att sätta en aluminiumlist i stället för en ny trälist. Innan listen monteras ska man fästa montagebeslaget, så att listen kommer upp en aning från virket.

Markera nu listens höjd och lägg till 5 mm. Det ska nämligen vara 5 millimeters luft mellan aluminiumlistens överkant och sidolisternas underkanter, så att regnvattnet kan droppa av, ner på bottningslisten, i stället för att rinna in i träkonstruktionen. En multicutter är perfekt till att kapa sidolisterna i rätt höjd. Den är mycket lättare att komma till med än vad en såg hade varit. Notera att snittet är vinklat, för att följa aluminiumlisten. Innan bottningslisten monteras ska karmen vara helt ren och det är en bra idé att ge den en omgång grundolja eller träskyddsmedel.

Den här typen av bottningslist ska knäppas på de medföljande plastbeslagen. Det sitter en vinklad tunga på beslagen, som gör att de ska passa till vinklade karmar. Men den här karmen är helt rät, så tungan skärs av. Det gör man enkelt med en hobbykniv.

Beslagen fästs omkring 10 cm in från vartdera hörnet och därefter med ett avstånd på 30 cm inbördes. Det betyder att här ska vi använda 4 beslag, som monteras liggande an mot rutan. Aluminiumlisterna säljs i standardlängder, så hantverkaren får mäta ut hur mycket den ska kortas för att passa till det här fönstret.

Markera på listen var den ska kortas och spänn fast den ordentligt i ett skruvstäd. Sen är det bara att kapa den med en bågfil. Placera clipsen över de monterade beslagen. Sen är det bara att trycka fast bottningslisten tills du hör ett tydligt klick. Den nya bottningslisten av aluminium är monterad och ser nu till att inget regnvatten läcker in i fönsterkonstruktionen.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • Gör egna spröjs

  Gör egna spröjs

  23/08 VIDEO: Med lösa spröjs kan du enkelt få ett fönster att matcha exempelvis en spröjsad terrassdörr. Fönstret ligger på ett arbetsbord och här mäts ramens höjd och bredd.

 • En nyckel till hela huset

  En nyckel till hela huset

  23/08 VIDEO: När det gamla låset till entrédörren skulle bytas valde vi att investera i ett låssystem där samma nyckel kan användas på flera ställen. Dessutom har vi valt ett låst utan vred, vilket gör att dörren inte kan öppnas ...

 • Ny fönsterinfattning

  Ny fönsterinfattning

  23/08 VIDEO: Här har vi ett skräckexempel på hur man inte ska montera fönsterinfattningar. Den översta plankan ska inte sitta emellan de två sidoplankorna, den ska sitta ovanpå, så att det inte kan tränga in i mellanrummen och in i ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss