Cookie- och Sekretesspolicy


En nyckel till hela huset

När det gamla låset till entrédörren skulle bytas valde vi att investera i ett låssystem där samma nyckel kan användas på flera ställen. Dessutom har vi valt ett låst utan vred, vilket gör att dörren inte kan öppnas inifrån om man inte har en nyckel. Det avskräcker en inbrottstjuv, eftersom han inte kan få ut tjuvgodset ur huset.

Det är inte svårt att byta lås. Börja med att lossa de två skruvarna på insidan av dörren, så att vredet kan plockas bort. Plocka därefter av beslaget på dörrens utsida, innan du återvänder till insidan. Nu ska du plocka bort själva låscylindern, som även den är lätt att flytta. Det är bara att lossa de två skruvarna, så kan man dra ut cylindern.

Börja med att sätta den nya cylindern på plats utifrån. Därpå placeras den invändiga cylindern. De två cylindrarna skruvas ihop med de medföljande skruvarna. Innan du fortsätter arbetet är det en bra idé att kontrollera så att låset fungerar. Det ska även monteras ett täckbeslag, och då måste vi mäta hur mycket cylindern sticker ut från dörrbladet.

Här är måttet 1,6 cm och därför ska man självklart använda ett täckbeslag som passar. När det monterats beslag på både insidan och utsidan är låset färdigmonterat och klart att använda. Hela arbetsinsatsen har tagit högst 30 minuter. För att slippa alltför många olika nycklar byter vi också låset i brevlådan, så att den kan öppnas med samma nyckel som entrédörren.

Den gamla låscylindern i brevlådan monteras enkelt bort med hjälp av en polygrip och lite handkraft. För att få bort den helt ska den lilla låsringen pressas ner och den stora muttern gängas av. Nu är det bara att lyfta ut låset. På det nya låset ska också låsringen hållas inne medan den yttre muttern skruvas av.

Sedan kan låset placeras i brevlådan och göras fast med muttern. Använd en polygrip för att dra fast cylindern ordentligt. Klinkan fästs och låset är klart att använda. När vi ändå är igång kan vi lika gärna placera ett nytt hänglås i dörren till skjulet. Även här ska samma nyckel som i entrédörren och brevlådan användas. Så kan man fortsätta byta lås i hela huset, så att det bara behövs en nyckel till allihop.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • FÖRRÅD: Sätt fönster i uthuset

  13/09 VIDEO: Om du har ett mörkt garage är det enkelt att sätta in ett fönster. Det här fönstret har vi hittat i verkstaden och det ska passas in i fasaden som består av lockpanel. Hantverkaren börjar med att placera fönstret ...

 • Gör egna spröjs

  Gör egna spröjs

  23/08 VIDEO: Med lösa spröjs kan du enkelt få ett fönster att matcha exempelvis en spröjsad terrassdörr. Fönstret ligger på ett arbetsbord och här mäts ramens höjd och bredd.

 • Byt till en bottningslist av aluminium

  Byt till en bottningslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Källarfönster är mycket utsatta för regnvatten, vilket gör att bottningslisten lätt förstörs. Och det är precis vad som hänt här. Därför ska den bytas ut.

 • Ny fönsterinfattning

  Ny fönsterinfattning

  23/08 VIDEO: Här har vi ett skräckexempel på hur man inte ska montera fönsterinfattningar. Den översta plankan ska inte sitta emellan de två sidoplankorna, den ska sitta ovanpå, så att det inte kan tränga in i mellanrummen och in i ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss