Cookie- och Sekretesspolicy


Skydd mot regnet
med snyggt skärmtak

Villan ser mer välkomnande ut om du sätter upp ett skärmtak ovanför ytterdörren så att gästerna skyddas mot regn och snö. Men det gäller att sätta fast taket så att blåsten inte river bort det.

Skärmtak över dörrSkruvarna ska fästas i de stadiga delarna i väggen, så att skärmtaket sitter kvar när vädergudarna sliter i det.

Det är verkligen en stor skillnad mellan en villa där det sitter ett skärmtak över ytterdörren och en där taket saknas. Det upptäcker du när du kommer hem med ett par stora påsar från ICA och dörren är låst eller när dina gäster kommer i sina fina festkläder.

Om du kan hitta ett skärmtak som passar i stil till villan så är det en liten operation att sätta upp det – och det kommer att vara en bra förnyelse.

Beskrivningar av skärmtak över dörren

På den här sidan hittar du beskrivningar till flera, mycket olika skärmtak, om du vill ge dig i kast med att bygga det själv. Men du föredrar kanske att köpa ett färdigt i glas och stål, för att det passar bättre, eller också vill du spara tid och inte arbeta för mycket med det nya taket.

Men oavsett vilket tak du väljer så har du ett mycket viktigt projekt framför dig, nämligen att fästa talet på ett säkert och stabilt sätt oavsett om det är tungt eller lätt. När snön lägger sig i ett tjockt lager så belastas de översta skruvarna tämligen mycket. Och skulle stormen riva och ruska i taket är det enorma krafter som både skruvar och beslag ska tåla.

Stadigt grepp i 4 väggtyper

Formen på ditt skärmtak betyder mycket för hur stadigt grepp som krävs. Det har också betydelse var ditt hus ligger.

Ju plattare skärmtaket är, desto mer snö kan ligga på det. Ju mer utsatt villan är för blåst, desto starkare måste infästningen vara. Ju närmare det är mellan de övre och nedre skruvarna, desto större är belastningen på dem.

Skruvarna måste ha grepp i en stark del av fasaden och ofta måste beslagen fästas på en regel eller planka.


Skärmtak till fyra olika väggtyper
Skärmtak över dörr 1. STARK TEGELVÄGG
Skärmtaket kan fästas på en stark tegelvägg med skruvar och pluggar, med fasadskruvar eller expansionsbultar. Skruvarna ska förstås placeras i tegelstenarna och inte i fogarna.
Skärmtak över dörr 2. LÄTTBETONG OCH LECA
Om väggen består av leca, håltegel, lättbetong eller liknande kan du inte fästa skruvarna på samma sätt som i tegel. Använd muttrar och brickor på insidan eller fäst med kemisk massa.
Skärmtak över dörr 3. FASADPANEL PÅ REGLAR
När villan har träfasad ska du se till att skruvarna (gärna franska skruvar) fäster i reglarna i stommen. Det bästa greppet får du om du förborrar med en borr lite tunnare än skruvkärnan.
Skärmtak över dörr 4. PUTS PÅ ISOLERING
Här krävs det extra långa skruvar som kan få ett stadigt grepp i konstruktionen bakom isoleringen. Det kan vara smart att fördela trycket från beslaget genom att fästa det på en bräda.


Om hålen sitter fel

Fästpunkterna i skärmtaket kanske inte alls passar för att skruvarna ska få grepp i en stabil del av väggen. Då gäller det att vara kreativ. Om skärmtakets beslag sitter fel eller inte passar väggen kan du lösa problemet genom att sätta en bräda eller en skiva mellan väggen och beslaget.

Först fäster du skärmtaket i brädan med genomgående skruvar och muttrar och sedan skruvar du fast brädan på väggen och ger den ett stadigt grepp.

Om du själv bygger taket kan du börja med att mäta för att se för skruvar och beslag ska sitta för att de ska få ett stadigt grepp.

Relaterade artiklar

 • GÖR SÅ HÄR: Byt ut din slitna ytterdörr

  GÖR SÅ HÄR: Byt ut din slitna ytterdörr

  30/08 Om din ytterdörr är trött och sliten vinner du mycket på ett byta ut den. En ny dörr sparar energi och är säkrare och imponerar på dina gäster.

 • VIPS: Lås upp din huvuddörr utan nyckel

  VIPS: Lås upp din huvuddörr utan nyckel

  15/04 Glöm tiden då barnen tappade bort sina nycklar. Det moderna huset har elektroniska lås. Och det bästa är att du kan installera flera av lösningarna själv.

 • LÄTT julprojekt: Fixa dörren

  LÄTT julprojekt: Fixa dörren

  14/12 Har du servat din ytterdörr på sistone? Det kan löna sig! Vi visar dig hur du sätter stopp för att dörren kärvar, slår, hänger, eller att det drar.

 • ”Ny” och enkel ytterdörr

  ”Ny” och enkel ytterdörr

  28/10 Varför kassera den gamla ytterdörren när du enkelt kan ge den ett helt nytt utseende? Det är snabbt gjort och blir riktigt snyggt.

  Svårighet 1/4
 • Därför ska du byta ut din ytterdörr

  Därför ska du byta ut din ytterdörr

  11/10 Det finns flera anledningar att byta ut den gamla ytterdörren. Det blir inte bara snyggare – det finns dessutom pengar att spara.

  Svårighet 3/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Hundgård på danska .. 2 gånger..

..tar upp 2 värdefulla platser bland de ...

Vinkeljärn

Var får man tag på vinkeljärn till projektet ...

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss