Cookie- och Sekretesspolicy


Byta tröskel

Det är inte så svårt att byta tröskel som man kan tro. Här visar golvläggaren hur man gör.


Trösklar finns färdigtillsågade. Hittar man inte en som passar precis gör det ingenting. Det går att köpa trösklar per meter. När man mäter upp för tröskeln gäller det att mäta hela vägen in under dörrkarmen, så att utstämningarna i dörrkarmen döljs helt.

Här är måttet 87 cm, som mäts upp med en vinkelhake tvärs över tröskeln, som även kallas bottenstycket. Tröskeln kapas med hjälp av en fogsvans.Nu ska vi passa in tröskeln på plats.

Bakom de gamla karmlisterna sitter det ofta ett par tappar som hindrar tröskeln från att pressas på plats. Dessa hinder ska bort. Använde ett stämjärn och hugg av tapparna bit för bit. Kom ihåg att stämjärnets vinklade del ska riktas neråt för att du ska få ett rakt snitt.

När tapparna är borta trycks tröskeln på plats. Med hjälp av en kil pressas den upp från golvet mot karmen. När tröskelns ytterände ligger an mot karmen glipar det fortfarande in mot dörröppningen.

Därför måste vi stämma ur en del av tröskeln. Golvläggaren markerar på båda sidor och sågar med en ryggsåg. Till sist stämmer han ut med stämjärnet så att snittet blir helt slätt.

För att lättare passa in tröskeln på plats under dörrkarmarna drar golvläggaren ett par tag med en hyvel så att kanterna blir en aning vinklade. Tröskeln läggs på plats och lyfts upp med hjälp av en kofot. Under tröskeln lägger golvläggaren ett par bitar masonit, som bär upp tröskeln mot karmen.

Man ska lägga masonitbitar i vardera sidan och i mitten, så att tröskeln inte ger efter när man stiger på den.Kilarna plockas bort och med hjälp av stämjärnet kapas masonitbitarna av.

Arbetet avslutas med en skugglist som gömmer springan mellan tröskel och golv. Listen spikas fast med dyckert, som försänks med en spikdrivare. Vi har nu monterat en ny dörrtröskel, som passar perfekt till dörren och som kommer att hålla i många år.

Relaterade artiklar

 • Ny tröskel

  Ny tröskel

  14/06 VIDEO: På det här betonggolvet ska muraren lägga en ny tröskel i granit som avgränsning mellan de två rummen.

 • Ta bort spåren av den gamla tröskeln

  Ta bort spåren av den gamla tröskeln

  16/07 Om du river en vägg mellan två rum eller tar bort en tröskel så bildas det ofta en springa mellan golven, och den ser inte för grann ut. Här kan du se hur du med en bräda skapar en elegant övergång mellan golven.

  Svårighet 3/4
 • VIDEO: Smyglisten sitter löst

  VIDEO: Smyglisten sitter löst

  05/02 Om den lilla smyglisten vid tröskeln är lös eller spricker, måste du stötta upp tröskeln bättre. I den här videon får du en guide till hur du gör steg för steg.

  Svårighet 1/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss