Cookie- och Sekretesspolicy


Bygg en skjutdörr

Här ska hantverkaren visa hur man bygger en snygg och enkel skjutdörr till ditt uthus. Vi har valt att bygga en ram av 50x100 mm tryckimpregnerat virke, som är tillsågat i 45 grader i ändarna.

Här ska hantverkaren visa hur man bygger en snygg och enkel skjutdörr till ditt uthus. Vi har valt att bygga en ram av 50x100 mm tryckimpregnerat virke, som är tillsågat i 45 grader i ändarna.

Dörren ska vara 161 cm bred och 244 cm hög och ska kläs med 12 mm spårade skivor, som också är 244 cm höga. Vanliga arbetsbockar är inte tillräckligt breda för en ram av den här storleken, men det löser hantverkaren genom att lägga dit ett par extra läkt för att bära av.

När virket ligger på plats avsätts några markeringar för skruvarna som ska hålla ihop ramen. Skruvarna placeras omkring 4 cm från kanten och så ytterligare växelvis hål hål var 1,5 cm. När båda ändarna är markerade på de kortare bitarna virke förborrar hantverkaren med ett 5 mm borr.

LÄS OCKSÅ: Allt om skjutdörrar

Nu kan ramen skruvas ihop med 5x100 mm skruvar i det hål som sitter 4 cm in och med en 5x120 mm skruv i det hål som sitter 7 cm in. På samma vis fogas ramen ihop i alla fyra hörnen.

Virket kanske skevar en aning, men med hjälp av en skruvtving kan man hålla det på plats medan man drar i skruvarna.Ramen förstärks med en mittbalk, som även den är 50x100 mm. Hantverkaren mäter var den ska sitta och monterar två vinkelbeslag för att hålla fast den.

Placera vinkelbeslagen så att den längre tungan – den där skruvhålen sitter längst från bukten i vinkeln – skruvas i mittbalken. Då hamnar inte skruvarna för nära ändträet i mittbalken med påföljande risk att den spricker när man skruvar. Montera nu ytterligare två beslag så att mittbalken sitter ordentligt.

Det räcker med att fästa tre skruvar i varje tunga.Nu kontrollerar hantverkaren att ramen är vinkelrät i alla hörnen. Det gör han genom att kryssmäta diagonalerna. Det gör man enklas med en lång rrätlist som läggs från hörn till hörn.

Markera längden med ett streck på listen vid hörnet. Flytta sedan listen till andra diagonalen. Nu ska den första markeringen helst passa med även det här hörnet. Om den gör det, så stämmer kryssmåttet och därmed är ramen också precis i vinkel.

Därpå ska ramen kläs med spårade skivor. De här skivorna har vi fått billigt, eftersom de är en aning skadade längs sidorna. Men det gör inte så mycket, eftersom vi ska sätta ihop de båda skivorna. När skivan ligger på bockarna använder hantverkaren en sänksåg med sågskena för att kapa den trasiga kanten.

Notera att hantverkaren sågar skivan helt ren och alltså kapar noten också. På den andra skivan måste han kapa av tre spår, så att de två skivorna tillsammans ska passa på skjutdörren. Åter använder han sänksågen.

Den första skivan läggs på plats och hantverkaren kontrollerar att den passar till ramens kanter. Det gör den och nu kan vi skruva fast den med 4x40 mm climateskruvar. Fäst först en skruv i ena hörnet och så en mitt på, så sitter skivan bra.

Det blir snyggast om skruvarna sitter längs en rät linje, varför hantverkaren markerar samma avstånd från kanten längs hela långsidan innan han drar i skruvarna.Längs fogen mellan de två skivorna drar han fast en bit 25x100 mm tryckimpregnerad planka på baksidan av den första skivan.

Det ger stadga åt fogen.Nu kan den andra spårskivan skruvas fast på samma sätt som den första.Skjutdörren är täckt, men det saknas ett spår längs botten av dörren som den kan glida i. Spåret tänker hantverkaren fräsa ut längs mitten av bottenlisten. Till det behövs en handöverfräs med ett notfräsjärn. Här används ett 4 mm järn, som fräser 2,5 cm in i listen. Därpå flyttas fräsen ett par mm neråt och hantverkaren kör en omgång till.

Då blir spåret lite bredare.Nu finns det plats för att bocka till ett beslag som kan glida i spåret. När skjutdörren hängts upp ska den hållas på plats längs botten med hjälp av det här spåret. Vi använder ett vanligt spikbeslag som bockas till så att det passar för ändamålet.

Beslaget ska inte gå ner i botten av spåret, därför bockas ytteränden till med 2 cm längd. Då är det en halv centimeters luft kvar. Spikbeslaget skruvas fast på ramen och bockas först till på 2,5 cm längd, vilket svarar mot halva ramens tjocklek.

Med hjälp av en kloss, ett par skruvar och en hammare bockas beslaget en gång till så att sista biten är 2 cm lång. Detta hemmagjorda beslag monteras senare på uthusets ena bärande bjälke och hjälper till att styra skjutdörren i underkant.

Relaterade artiklar

 • GARASJE: Montera en skjutdörr i garaget

  GARASJE: Montera en skjutdörr i garaget

  13/09 VIDEO: Skjutdörrar är utrymmesbesparande och bekväma att öppna. Själva dörren har vi byggt i verkstaden av 50x100 mm virke klätt med 12 mm spårpanel. Den ska monteras med ett kraftigt skjutdörrsbeslag. Hantverkaren mäter först ...

 • Skapa mer plats med en skjutdörr

  Skapa mer plats med en skjutdörr

  07/06 TREND: Den klassiska skjutdörren har gjort comeback – och av goda skäl! Den tar ingen plats och är en praktisk lösning om du behöver lite extra golvutrymme.

 • Bygg ett skåp med skjutdörrar

  Bygg ett skåp med skjutdörrar

  21/01 Det är lätt att bygga en garderob med skjutdörrar som utnyttjar utrymmet optimalt och passar perfekt i rummet. Se här hur du gör.

  Svårighet 2/4
 • Mellanväggen döljer skjutdörren

  Mellanväggen döljer skjutdörren

  10/12 Gör det själv och spara cirka 11 875 kr. Med en skjutdörr, som försvinner in i väggen när den öppnas, sparar du plats. Här bygger vi upp väggen av träreglar och gipsskivor och sätter in skjutdörren.

  Svårighet 3/4
 • Dörren byggs in i väggen

  Dörren byggs in i väggen

  27/02 En skjutdörr sparar golvyta och bygger du dessutom in den i väggen kan du använda väggarna på bägge sidor till tavlor, bokhyllor etc. Med ett nytt smart system är det lätt att bygga in skjutdörren.

  Svårighet 3/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss