Cookie- och Sekretesspolicy


Montera en dörr mellan två rum

Här ska hantverkaren montera en dörr mellan de båda rummen. Det ska inte monteras någon tröskel, så hantverkaren mäter upp karmen så att den slutar cirka 5 mm över golvet.

Karmarna får inte ligga an mot golvet, eftersom både karm och golv kan röra sig så att dörrhålet blir skevt. När båda sidorna är tillsågade kan överstycket skruvas på med de medföljande skruvarna. Följer det inte med några skruvar får du köpa till det – använd skruvar på mellan 50 och 70 mm.

Nu är karmen klar att placeras i dörröppningen. Kom ihåg att karmen ska ligga i liv med den vägg dörren öppnas mot. Då går det nämligen att öppna dörren helt upp mot väggen. Det hade inte gått annars, om karmen suttit en bit in i öppningen.

Karmen ska sitta fast innan den monteras. Det kan man göra med kilar eller som här med uppblåsbara kuddar. De är mycket lätta att arbeta med. Man pumpar i mer luft genom att pressa på bollen. Hantverkaren kontrollerar med hjälp av en tumstock att karmen ligger i liv med väggen. Först efter det börjar han göra fast karmen. Han lägger i avståndsbitar mellan karm och vägg innan karmen fästs på gångjärnssidan.

Karmen ska alltid skruvas fast i gångjärnssidan först, för där är belastningen störst. Nu kontrollerar vi att karmen är helt i lod innan den andra karmskruven dras i. En liten avståndskloss stöttar karmen och ser till att den inte buktar in när karmskruven dras i.Kontrollera ännu en gång att karmen sitter i lod. Det gör den, så nu kan den mittersta karmskruven fästas.

Sedan skruvas den andra karmsidan i. Även här använder hantverkaren ett par uppblåsbara kuddar för att fixera karmen.Här monteras ingen tröskel, men det är bra att använda en tröskel som avståndshållare mellan sidokarmarna. Blås upp luftkudden ordentligt och stötta karmen med kilar eller avståndsklossar.

Nu kan den nedersta skruven fästas. Innan karmen slutligen fästs är det viktigt att kolla att dörren passar mellan karmarna. Därför monteras dörrbladet.Stäng sedan dörren och kolla om den passar i karmen. Man behöver ofta, som här, korrigera karmarna en aning. Men det gör man enkelt med luftkudden och nu kan de sista karmskruvarna fästas.

Efter varje skruv är det en bra idé att kolla att dörren fortfarande öppnar och stänger som den ska, utan att slå i karmen. Här är allt okej, så den sista karmskruven monteras nu. Dörren är monterad och sluter an fint mot karmen, utan att stöta i.

Nu monteras dörrhandtaget och låskistan. Om dörren inte sluter helt tätt kan du böja till de två tungorna i låsblecket så att de spänner ordentligt mot kolven. Kilarna och avståndsklossarna kan få sitta kvar mellan väggen och karmen. Om något sticker ut måste man självklart såga av det, så att man kan sätta lister runt den nya dörrkarmen.

Relaterade artiklar

 • Montera ett dörröga

  Montera ett dörröga

  23/08 VIDEO: Förr i tiden var det mycket vanligt med ett dörröga, så att man kunde se vem som stod utanför dörren och knackade på. Numera är inga dörrar utrustade med dörrögon när de kommer från fabriken, så vill man att i sin dörr, ...

 • Korrekt uppmätning för dörrar och fönster.

  Korrekt uppmätning för dörrar och fönster.

  23/08 VIDEO: Innan du beställer en ny dörr eller ett nytt fönster är det viktigt att mäta upp utrymmet exakt och använder samma angivelser som leverantören. Annars är det risk för att dörren eller fönstret inte passar. Har du lämnat ...

 • Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  23/08 VIDEO: Många inbrott sker genom att tjuven, som här, petar bort glaslisterna runt fönstret, lyfter ut rutan, sticker in armen och öppnar dörren inifrån. Eller, om det gäller ett större fönster, helt enkelt plockar bort ...

 • Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  23/08 VIDEO: Många inbrott sker genom att tjuven, som här, petar bort glaslisterna runt fönstret, lyfter ut rutan, sticker in armen och öppnar dörren inifrån. Eller, om det gäller ett större fönster, helt enkelt plockar bort ...

 • Elektroniskt kodlås till terrassdörren

  Elektroniskt kodlås till terrassdörren

  23/08 VIDEO: Det första en tjuv kollar är om han kan komma ut ur huset med sitt tjuvgods. Det kan han genom den här dörren som bara är utrustad med ett vanligt vridhandtag. Därför ska handtaget bytas ut mot ett specialhandtag med ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss