Cookie- och Sekretesspolicy


Måla spegeldörrar

Släta dörrar kan lätt målas med en rulle. Men spegeldörrar kräver en annan teknik som målaren visar här.

Det är många ojämnheter på den här spegeldörren. De beror på målartejpen som använts mellan färgerna. Alla ojämnheter ska slipas ner så att vi får en helt slät yta att måla på. För att få en snabb avverkning används en excentnerslip med sandpapper korn 80.

Därefter används papper med korn 220 för att släta ut slipspåren. Trycket och dörrbeslag ska monteras bort. Då slipper man måla på dem. Och den nya färgen hamnar under beslagen. När alla större ytor har slipats ner med excentnerslipmaskinen använder målaren en praktisk deltaslipmaskin som når in i dörrspeglarna.

När man använder en slipmaskin gäller det att se upp så att inte kanterna på speglarna slipas runda. Till de minsta kanterna används en hopvikt bit sandpapper. Har man inte en slipmaskin kan man lika gärna slipa dörren med handkraft.

Efter slipningen lyfts dörren upp på högkant och allt slipdamm borstas av med en liten borste. När dammet är borta lägger man ner dörren och torkar av dem med en fuktig svamp. De sista slipresterna torkas av med handflatan.

Till de första lagren används en grund- och mellanfärg av god kvalitet. Grundfärgen gör dels att slutfärgen fäster bättre, dels täcker den så bra att man bara behöver slutmåla en gång. Dåren målas inifrån, det vill säga att man börjar med att måla i mitten av varje spegel och arbetar utåt.

Det sista som grundas är därför de långa, räta kanterna runt dörren. Först kortsidorna, sedan långsidorna, så att penseldragen följer träets ådring. När dörren är färdigmålad med grundfärg ska den torka i cirka sex timmar innan arbetet kan fortsätta.

Målar man utomhus bör man förvara dörren inomhus över natten. Dagen efter mellanslipas dörren med sandpapper korn 200. Det är nödvändigt att mellanslipa, för att få slutfärgen att fästa så bra som möjligt.

Sedan borstas dörren av. Även vid slutmålningen börjar man från mitten av speglarna. Först målas spegelramen. Kom ihåg att följa träets ådring för bäst resultat. På själva speglarna fördelas färgen över hela ytan innan den efterstryks, så att spåren efter penseln blir osynliga.

Efterstrykningen jämnar också ut färglagret över hela ytan. Sist av allt målas dörrkarmen runt om och den ena sidan är klar. Den andra sidan målas på samma sätt och den förr så färgsprakande dörren är förvandlad till en snygg vit dörr.

Relaterade artiklar

 • Montera ett dörröga

  Montera ett dörröga

  23/08 VIDEO: Förr i tiden var det mycket vanligt med ett dörröga, så att man kunde se vem som stod utanför dörren och knackade på. Numera är inga dörrar utrustade med dörrögon när de kommer från fabriken, så vill man att i sin dörr, ...

 • Korrekt uppmätning för dörrar och fönster.

  Korrekt uppmätning för dörrar och fönster.

  23/08 VIDEO: Innan du beställer en ny dörr eller ett nytt fönster är det viktigt att mäta upp utrymmet exakt och använder samma angivelser som leverantören. Annars är det risk för att dörren eller fönstret inte passar. Har du lämnat ...

 • Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  23/08 VIDEO: Många inbrott sker genom att tjuven, som här, petar bort glaslisterna runt fönstret, lyfter ut rutan, sticker in armen och öppnar dörren inifrån. Eller, om det gäller ett större fönster, helt enkelt plockar bort ...

 • Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  23/08 VIDEO: Många inbrott sker genom att tjuven, som här, petar bort glaslisterna runt fönstret, lyfter ut rutan, sticker in armen och öppnar dörren inifrån. Eller, om det gäller ett större fönster, helt enkelt plockar bort ...

 • Elektroniskt kodlås till terrassdörren

  Elektroniskt kodlås till terrassdörren

  23/08 VIDEO: Det första en tjuv kollar är om han kan komma ut ur huset med sitt tjuvgods. Det kan han genom den här dörren som bara är utrustad med ett vanligt vridhandtag. Därför ska handtaget bytas ut mot ett specialhandtag med ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss