Cookie- och Sekretesspolicy


Korrekt uppmätning för dörrar och fönster.

Innan du beställer en ny dörr eller ett nytt fönster är det viktigt att mäta upp utrymmet exakt och använder samma angivelser som leverantören. Annars är det risk för att dörren eller fönstret inte passar. Har du lämnat fel mått kan leverantören neka att skicka en ny produkt. Här ska hantverkaren visa hur du tar de tre vanligaste måtten.

Ska du sätta en ny entrédörr kan du ta ett så kallat hålmått. Det är bredden från tegelsten till tegelsten och höjden från tegelsten till tegelsten. I överkant är bredden 135 cm. Men kontrollera alltid att bredden i underkant är densamma. Väggarna kan ju vara skeva, Särskilt i äldre hus. I det här fallet stämmer dock måttet.

Mät sedan höjden – här har vi 186,5 cm i ena sidan. Kontrollera även här måttet i motstående sida. Här är det 185,5 cm, vilket ger en skillnad på 1 cm. Om man inte hade tagit det här måttet kunde det ha fått tråkiga konsekvenser. När man lämnar hålmåttet drar man typiskt av mellan 2 och 2,5 cm för fogen för att få fram fönsterstorleken.

Fönstertillverkarna använder typiskt begreppet utvändigt karmmått, vilket täcker fönstrets faktiska storlek från ytterkant till ytterkant. Ska du byta ut dina gamla fönster är det detta mått du ska använda. Och alltså inte räkna med fogen.

Det kan vara svårt att ta ut måtten ordentligt när man inte har plats för tumstocken, så därför kan man behöva ta måttet i två steg. Men det blir lättare att mäta om du använder en talmeter, som gör hela jobbet i ett svep. Det utvändiga karmmåttet ska alltid vara två till tre cm mindre än hålmåttet, så att det finns plats för fogen. Om du till exempel ska byta ut en punkterad termoruta, ska du ta ett rutmått.

Det är måttet innanför fönsterramen, inklusive glaslisten, men med 0,5 cm avdraget i vardera änden – alltså 1 cm allt som allt. Man ska dra av så mycket eftersom ett fönster aldrig får sitta i spänn mot ramen. Måttet ska självklart tas ut på samma sätt i andra ledden – på bredden, så att du är säker på att få en glasruta som passar perfekt.

Relaterade artiklar

 • Montera ett dörröga

  Montera ett dörröga

  23/08 VIDEO: Förr i tiden var det mycket vanligt med ett dörröga, så att man kunde se vem som stod utanför dörren och knackade på. Numera är inga dörrar utrustade med dörrögon när de kommer från fabriken, så vill man att i sin dörr, ...

 • Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  23/08 VIDEO: Många inbrott sker genom att tjuven, som här, petar bort glaslisterna runt fönstret, lyfter ut rutan, sticker in armen och öppnar dörren inifrån. Eller, om det gäller ett större fönster, helt enkelt plockar bort ...

 • Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  23/08 VIDEO: Många inbrott sker genom att tjuven, som här, petar bort glaslisterna runt fönstret, lyfter ut rutan, sticker in armen och öppnar dörren inifrån. Eller, om det gäller ett större fönster, helt enkelt plockar bort ...

 • Elektroniskt kodlås till terrassdörren

  Elektroniskt kodlås till terrassdörren

  23/08 VIDEO: Det första en tjuv kollar är om han kan komma ut ur huset med sitt tjuvgods. Det kan han genom den här dörren som bara är utrustad med ett vanligt vridhandtag. Därför ska handtaget bytas ut mot ett specialhandtag med ...

 • Montera en säkerhetsspärr

  Montera en säkerhetsspärr

  23/08 VIDEO: Ett öppet källarfönster kan vara frestande för inbrottstjuven. Det problemet kan man lösa med en säkerhetshasp, som gör det möjligt att hålla fönstret öppet på glänt utan att några tjuvar kan komma in.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss