Cookie- och Sekretesspolicy


Från spegeldörr till fransk dörr

Den vanliga spegeldörren ska förnyas och återuppstå som en fransk glasdörr. Speglarna ska ersättas med 4 mm glasrutor. Speglarna sitter i spänn mellan dörrbrädorna, men hur långt speglarna sticker in mellan dem är inte lätt att veta.

För att mäta det använder hantverkaren en hobbykniv som han sticker in mellan spegeln och ramen. En bit ner stöter han på motstånd och nu ser han hur djupt de går – 12 mm in i träramen. För att få ut spegelvirket måste han alltså plocka bort 12 mm av träramen hela vägen runt.

Därför markerar han måttet – 12 mm – helt rakt vägen runt med ett vattenpass. Nu ska kanten plockas bort. När det är gjort ska spegeln ersättas med glas. Hantverkaren tar bort de 12 mm med hjälp av en handöverfräs och ett notjärn. Notjärnets storlek är inte avgörande. Han använder vattenpasset som stöd för fräsen. Vattenpasset klämmer han fast med hjälp av ett par skruvtvingar så att det fungerar om anhåll.

För att få rätt djup på fräsningen trycker han ner handöverfräsen så att spetsen på järnet precis rör vid spegeln och spärrar fräsdjupet. När man fräser är det viktigt att ha både skyddsglasögon och hörselskydd. Håll ett ordentligt tag i fräsen och för den lugnt och stilla längs markeringen. Kör gärna en extra omgång för att få ett helt jämnt spår. När ena sidan är klar flyttas vattenpasset och arbetsmomentet upprepas sida för sida. Slutligen är allt trä som höll fast spegeln borta. Och det är bara att lyfta ut träet.

Damm och frässpånor borstas bort så att man ser om man missat något med fräsen. Om något sitter kvar kan man plocka bort det med exempelvis en hobbykniv. Innan glaset läggs i ska listerna som håller rutan på plats sågas till, därför mäts från hörn till hörn.

Listerna som vi valt att använda här är 12x12 mm furuträ och i ändarna är de tillsågade i 45 graders vinkel. När den första listen är tillsågad och lagd på plats mäter vi upp för nästa list, som sågas till och läggs på plats. Och så vidare. Med den arbetsgången blir du säker på att vinklarna passar i alla hörn. När alla fyra lister ligger löst på plats, och passar bra i fogarna, är det bara att flytta på dem.

Först ska det nämligen läggas en gummilist i ramen, så att glaset har något att vila på. Den här självklistrande gummilisten är 9 mm bred och monteras helt ut i kanten. Mät längden och skär till gummilisten lite längre än du behöver.

I hörnen där de två listerna möts ska de skäras till i vinkel. Det gör man lättast genom att skära igenom båda på en gång. Nu kan glaset, i det här fallet en 4 mm tjock ruta, läggas på plats. Kom ihåg att använda handskar när du arbetar med glas. Kanterna kan vara mycket vassa.Innan listerna monteras ska också de förses med en självklistrande list. Den monteras ute i kanterna på den sidan som vänds in mot dörren.

På så vis blir det inget mellanrum mellan listen och glaset där det kan samlas skräp eller vätska när man putsar fönstret. Listerna läggs på plats och monteras. Det gör man enklast med en hammare och dyckert 1,2 x 35 mm. Lägg en pappersbit på glaset så att rutan inte skrapas av hammaren. Man kan också använda en spikpistol och dyckert med samma dimensioner, vilket gör arbetet lite lättare.

Nu är första rutan i den franska dörren klar. De andra två speglarna byts ut på samma sätt. Slutligen har du en vacker fransk dörr, som låter ljuset spridas i rummen.

Relaterade artiklar

 • Glasad pardörr

  Glasad pardörr

  19/03 Gör det själv och spara mer än 7000:-. Ta upp en öppning i väggen mellan två rum och sätt in en glasad pardörr så blir det ljust i båda rummen. Här gör vi det i en vägg av lättbetong.

  Svårighet 3/4
 • Montera ett dörröga

  Montera ett dörröga

  23/08 VIDEO: Förr i tiden var det mycket vanligt med ett dörröga, så att man kunde se vem som stod utanför dörren och knackade på. Numera är inga dörrar utrustade med dörrögon när de kommer från fabriken, så vill man att i sin dörr, ...

 • Korrekt uppmätning för dörrar och fönster.

  Korrekt uppmätning för dörrar och fönster.

  23/08 VIDEO: Innan du beställer en ny dörr eller ett nytt fönster är det viktigt att mäta upp utrymmet exakt och använder samma angivelser som leverantören. Annars är det risk för att dörren eller fönstret inte passar. Har du lämnat ...

 • Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  23/08 VIDEO: Många inbrott sker genom att tjuven, som här, petar bort glaslisterna runt fönstret, lyfter ut rutan, sticker in armen och öppnar dörren inifrån. Eller, om det gäller ett större fönster, helt enkelt plockar bort ...

 • Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  Undvik inbrott tack vare envägsskruvar

  23/08 VIDEO: Många inbrott sker genom att tjuven, som här, petar bort glaslisterna runt fönstret, lyfter ut rutan, sticker in armen och öppnar dörren inifrån. Eller, om det gäller ett större fönster, helt enkelt plockar bort ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss