Cookie- och Sekretesspolicy


Stenformat och förband

Här använder vi danskt tegel med en längd på 22,8 centimeter, vilket med fog ger ett mått på 24 centimeter. Måttet är utgångspunkten för tre andra mått muraren använder sig av.

En fjärdedel av stenen huggs av så att den blir 16,8 cm, vilket med fog ger en total längd på 18 cm. En halv sten kallas för en kopp. Med fog blir den 12 cm. Samtidigt ska två koppar med fog vara lika med längden på en hel stensida, det muraren kallar löpsida.

Det minsta formatet är kvartsstenen som tillsammans med fog blir 6 centimeter. Formatet är inte vanligt, men kan vara nödvändigt att använda för att få förbandet att gå ihop. Begreppet förband används för att beskriva det sätt som stenarna placeras på i förhållande till varandra.

För att få ett så starkt murverk som möjligt ska stenarna förskjutas, så att lodräta fogar inte hamnar över varandra. I bärande murverk ska fogarna förskjutas minst en kvarts sten.

Det mönster stenarna bildar kallas förband. Det finns hundratals olika varianter. Olika områden och landsändar kan ha sina egna typer av förband. Det enklaste förbandet för gör det självaren är halvstensförbandet.

Det är både lätt att lägga och kräver minst material. I halvstensförbandet förskjuts hela stenar med en halv sten i varje skift, så att stenarna ligger i lod med varandra i vartannat skift.

För att få förbandet att gå ihop används halvstenar i ändarna på murverket. Munkförbandet är också vanligt. Det läggs med två hela stenar följda av en halvsten. På så vis hamnar halvstenarna över varandra i vartannat skift.

Förbandet har använts sedan medelåldern och är både solitt och vackert att se på. Det är för övrigt inte ofta komplexiteten utan snarare enkelheten i förbandet som gör det vackert att se på.

Relaterade artiklar

 • Välj rätt skum och undvik fogmisstag

  Välj rätt skum och undvik fogmisstag

  29/07 Fogskum är genialt för att täta, försegla och täppa igen hål och sprickor. Men väljer du fel sort kan det gå helt på tok. Se här vad du ska satsa på.

 • Tillverka en fogstrykare

  Tillverka en fogstrykare

  10/05 VIDEO: Om ditt fogningsarbete inte är alltför omfattande behöver du inte investera i en fogstrykare. Det är lätt att tillverka en själv.

 • Fogning

  Fogning

  10/05 VIDEO: Det ser förbluffande lätt ut när muraren hämtar upp en klick bruk från putsbrädet vid fogning. Den som har försökt vet att det inte är särskilt lätt. Ofta faller en del bruk av fogsleven på vägen. Det kan man undvika ...

 • Renovera fogar

  Renovera fogar

  10/05 VIDEO: Om fogarna är spruckna eller söndervittrade kan fukt tränga in i murverket. Det kan leda till frostsprängning och angrepp från insekter. Här är fogarna så dåliga att de kan skrapas ur med ett finger.

 • Fogning kring fönster

  Fogning kring fönster

  09/05 VIDEO: När du har satt in ett nytt fönster ska du naturligtvis också foga omkring det. Vissa använder skum, andra föredrar expanderande fogband, men här visar muraren hur man på klassiskt vis fogar med bruk.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss