Cookie- och Sekretesspolicy


Byta ut hörnstenar

Hörnstenar kan lätt skadas, till exempel om du slår i med skottkärran, bilen eller andra hårda föremål. Lyckligtvis är de lätta att byta ut.

Använd en kasserad fogsvans och börjar med att såga ur fogen över den trasiga stenen. Var noga med att inte såga förbi stenens längd. Det är onödigt att förstöra för mycket fog.

Därefter sågar du ut den nedre fogen. När båda fogarna är ursågade, slår man med en mejsel in i den lodräta stötfogen. Det är bra att använda en mejsel med handtag av gummi, som skyddar handen, om du slinter med släggan.

När stötfogen är urknackad vänder man mejseln och knackar i vinkel på hörnstenen så att den lossnar. Därefter kan man lirka ut den. Hålet där stenen suttit ska rensas från gammalt bruk. Stenytorna ska vara helt rena. Innan den nya stenen sätts i ska man förvattna hålet, så att stenarna inte omedelbart suger ur vattnet ur bruket.

Genom att förvattna får man också bort damm och smuts, och bruket fäster bättre mot stenytorna.

Med en liten reparationsslev lyfter man i bruk i hålet och jämnar ut den i ett 1,5 cm tjockt lager. De sidor av stenen som ska sitta mot det övriga murverket täcks med bruk innan stenen sätts in i hålet. Med hjälp av reparationssleven styrs stenen på plats.

Med ett litet vattenpass kollar muraren av att stenen fluktar med det övriga murverket på båda sidor. Nu när stenen är på plats är det dags att foga. Fogbruket trycks försiktigt in i fogen, så att det inte åker ner i hålrummet mellan väggarna.

Sist av allt fyller man de lodräta stötfogarna. Fogen packas med en avsågad bit av ett kvastskaft så att den blir likadan som de övriga fogarna i murverket. Nu behöver man bara ta bort fogresterna med murtvätt, och hörnet är så gott som nytt.

Relaterade artiklar

 • SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  11/10 Tunnputs, finputsning, spritputs eller rent av säckskurningsputs – vad ska du välja? Oavsett ger innebär resultatet en jättelyft för din fasad. Se här hur du gör!

 • FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  13/09 VIDEO: Det här uthuset är klätt med spårade skivor på baksidan, men ska kläs med en traditionell lockpanel på gavlarna. Det innebär att den inre brädan överlappas av två andra brädor. De här brädorna är 10 cm breda och vi har ...

 • Täck med fasadplankor

  Täck med fasadplankor

  19/08 VIDEO: Öppningen mellan väggen och stolpen ska kläs med väggpanel så att det blir lä i trappan. För att kunna göra fast plankorna ordentligt monteras en regel på stolpen.

 • Lockpanel

  Lockpanel

  19/08 VIDEO: En mycket vanlig fasadbeklädnad på trähus i norden är lockpanelen. Breda brädor, exempelvis 25 cm som här, monteras på ett fasadskelett med en skruv i ena sidan. Man kan också sätta skruven mitt i brädan, men det får ...

 • Gavel med profilbrädor

  Gavel med profilbrädor

  19/08 VIDEO: Köper man färdiga profilbrädor klär man en gavel snabbt och lätt. Här är uppmätningen mycket viktig, eftersom man ska ta hänsyn till brädornas särskilda profil – de täcker ett mindre område när man pressar ihop brädorna.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss