Cookie- och Sekretesspolicy


Självvattnande lådor

Många hobbyodlare föredrar att odla sina växthusplantor i självvattnande lådor. Sådana kan nämligen stå utan att vattnas i upp till en vecka.

Lådorna är oftast gjorda av frigolit och rymmer mellan 30 och 50 liter vatten beroende på fabrikat. De består av en låda för vattenreservoaren och ett lock med flera rör som går ner i lådan. Vissa lådor är försedda med en plastpåse på insidan.

Påsen gör att vattnet inte kan sippra ut – och samtidigt blir lådan lättare att rengöra när säsongen är slut. Man placerar en odlingssäck på lådan. Säcken ska först bearbetas ordentligt så att spagnumen blir lucker och fördelar sig bra i säcken. Sedan skär du upp säcken på ovansidan.

Känn efter var rören som går ner i bevattningslådan sitter. Skär ett kors över varje rör – ett i taget naturligtvis. Nu ska du trycka ner spagnumen i varje rör. Rören kommer att fungera som sugrör för plantorna när du fyller lådan med vatten.

Nu är säcken redo för plantorna, som helst ska placeras ovanför varje bevattningsrör. Det återstår bara att fylla lådan med vatten. Kom ihåg att odlingssäcken innehåller näring för de två första veckorna.

Därefter är det bra att använda flytande gödsel i vattnet varje gång du vattnar. Men under mycket varma perioder när plantorna är extra törstiga, ska du dra ner på gödningen. Kontrollera vattenmängden minst en gång i veckan.

Relaterade artiklar

 • VÄXTHUS: Skugga

  VÄXTHUS: Skugga

  31/10 VIDEO: En färdig skuggpasta är ett bra val när du behöver skugga i drivhuset under de varma sommarmånaderna.

 • VÄXTHUS: Extra värme

  VÄXTHUS: Extra värme

  31/10 VIDEO: Både tidigt på våren och sent på hösten kan du behöva extra värme i ditt drivhus. En mycket enkel lösning är ett sådant här innertält i bubbelplast som du ställer upp i växthuset.

 • VÄXTHUS: Automatisk fönsteröppnare

  VÄXTHUS: Automatisk fönsteröppnare

  31/10 VIDEO: Många av växthusets plantor tycker inte om temperaturer över 30 grader. Och även om det kanske fortfarande är kyligt på natten dröjer det inte långt in på säsongen förrän det är viktigt att se till att växthuset blir ...

 • VÄXTHUS: Förberedelser

  VÄXTHUS: Förberedelser

  27/10 VIDEO: Varje växthussäsong ska inledas och avslutas med en rejäl rengöring. Här sätter Annika igång med vatten och vanlig såpa. Du kan också köpa ett speciellt rengöringsmedel för växthus på byggvaruhusen men det är alltså ...

 • VÄXTHUS: Inredning

  VÄXTHUS: Inredning

  27/10 VIDEO: Oavsett om du vill ha stenläggning, bar jord eller odla i olika behållare lönar det sig att tänka över inredningen. Ditt behov är individuellt, och beror naturligtvis på vad du vill odla i ditt växthus

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss