Cookie- och Sekretesspolicy


Läsarnas bästa idéer
till växthus

Gör Det Självs läsare är fulla av goda idéer och kreativa lösningar på vardagens små och stora utmaningar. Vi har samlat fyra som handlar om växthus.

Gør Det Selv drivhuse
Pelargonerna står i långa rader och i flera våningar. Alla växter får ljus och det är lätt att komma åt dem.

1. Trappstegshylla till växthuskrukor

"Det var från början en anledning till att få testa min nya kap- och geringssåg, men när jag upptäckte hur fort det gick, förvandlades den planlösa sågningen till strukturerat arbete. Resultatet blev en trappstegshylla till alla våra pelargoner.

SE OGSÅ: 10 tips om hur du lyckas med växthuset

Själv tycker jag att hyllan blev riktigt bra och den kanske kan inspirera andra innehavare av växthus. Hyllan har snickrats så att den passar i växthuset, både i längd och bredd och så att den passar längs ena långsidan. Hyllan har fyra benpar som har trappstegsform och den har tre hyllplan. Konstruktionen gör att hyllplanen sitter förskjutna och därför kommer det ljus på alla tre.

Jag har tillverkat zinkbaljor i samma storlek som hyllplanen och allt material har kostat cirka 1000 kr (exkl. zinkbaljor).J.P."

Gør Det Selv drivhuse
Hylla är synnerligen praktisk i ett växthus. Hyllan är mycket stadig och har dubbla benpar överallt


2. Från duschkabin till drivbänk

"När jag byggde om vårt badrum tog jag bort den gamla duschkabinen och ersatte den med en ny. Den gamla tog jag hand on och gjorde om till drivbänk.

Duschkabinen sågades itu där de två dörrarna möttes och delarna placerades på en ram av trä, som ligger på marken. Kortändarna (gavlarna) har klätts in. Vid varje gavel står en regel och mellan reglarna sitter en bräda som bär duschkabinens två halvor.

Det blir varmt i drivbänken som främst används till gurkor, sallat och tomater. Det är lätt att komma åt att rensa ogräs, vattna och skörda genom att lyfta dörrarna.P.Å."

Gør Det Selv drivhuse
Det är ett perfekt växthusklimat under dörrarna på den gamla duschkabinen som nu blivit en drivbänk.

Gør Det Selv drivhuse
Kabinens sidor vilar på en bräda som sitter på ett par reglar på bägge sidorna. Den översta avrundande skivan på gaveln kan öppnas så att värmen i drivbänken kan justeras.


3. Stormskadat växthus blev som nytt

"Vårt nästan nya växthus skadades svårt i en storm. Nästan allt glas blåstes ut och krossades. Det enda som var helt var takstolarna och sockeln.

Nu har jag renoverat växthuset och det har blivit ännu bättre.

Först murade jag en grundmur av lecablock och snickrade nya bågar av impregnerat virke till glaset. Ena gaveln murade jag upp i full höjd med en gaveltrekant av glas och slutligen snickrade jag en ny, stark dörr.A.H."

Gør Det Selv drivhuseEfter renoveringen blev växthuset snyggare och mycket stadigare.

Gør Det Selv drivhuse
Stormen krossade de flesta sidorutorna i vårt växthus.

Gør Det Selv drivhuse
Ett nytt snyggt golv av marktegel fulländade ombyggnaden.


4. Miniväxthuset byggdes ut

"Jag köpte ett miniväxthus av den typ som ska monteras mot en yttervägg, och jag upptäckte snabbt att det var litet. Jag fick inte plats för mina såsäckar och det var knappt plast för mig i det.

BYGG SJÄLV: Växthus på väggen

Därför byggde jag ut växthuset genom att skruva fast 50 cm breda ramar på villan. Ramarna har samma höjd som växthuset och de försågs med fönsterglas. Som tak använde jag tre ramar av trä med genomskinlig akrylplast i varje, och en av ramarna kan öppnas så att jag kan vädra.

Taket tillverkades med en liten lutning för att regn- och smältvatten ska rinna undan och inte samlas längs fasaden. Miniväxthuset blev nästan 50 procent större och nu får jag plats för såsäckar, mig själv, lite redskap och vattenkanna.E.N."

Gør Det Selv drivhuse
Ett miniväxthus som ska placeras mot en vägg är inte så stort. Men om du förlänger det med bara 50 cm på sidorna blir det mer plats för planteringslådor. Ramarna, som förlänger det lilla växthuset, har monterats på huset med kraftiga vinkelbeslag.

Sitter du själv inne med en smart växthuslösning, vill vi gärna att du delar med dig i Forum.

Relaterade artiklar

 • 3 växthus på (nästan) ingen plats

  3 växthus på (nästan) ingen plats

  23/05 Det är roligt att ha växt hus – men vad gör man om utrymmet i trädgården inte räcker till? Här är tre lösningar på bara 1, 2 och 3 kvadratmeter.

 • Hur kyler jag ner växthuset?

  Hur kyler jag ner växthuset?

  22/08 När solen steker som bäst så blir det otroligt varmt i växthuset och det går ut över växterna. Hur kyler jag lättast ner växthuset?

 • Grundlägg med moduler

  Grundlägg med moduler

  21/07 VIDEO: Man kan gjuta grund på många olika sätt. Här visar vi ett av de enklare. Underlaget grävs ut till 50 cm djup under den tänkta färdiga ytan. Utrymmet fylls med dräneringsgrus eller stenmaterial till en nivå på 30 cm ...

 • Sätta upp växthus

  Sätta upp växthus

  20/07 VIDEO: Här visar hantverkaren hur man sätter upp ett nytt växthus. I dag består de flesta växthusen av ett skelett av aluminiumprofiler. De levereras monteringsfärdiga och är mycket enkla att sätta ihop.

 • Växthus av glas, plast eller folie?

  Växthus av glas, plast eller folie?

  02/06 Vilket material ska jag välja till fönstren i mitt nya växthus? Jag har tänkt mig att snickra egna ramar av trälister.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss