Cookie- och Sekretesspolicy


Förberedelser

Varje växthussäsong ska inledas och avslutas med en rejäl rengöring. Här sätter Annika igång med vatten och vanlig såpa. Du kan också köpa ett speciellt rengöringsmedel för växthus på byggvaruhusen men det är alltså inte nödvändigt.

Först ska du flytta ut alla krukor och allt annat som du haft stående över vintern. Ta bort vissna blad från t ex vinplantor som ju står permanent i växthuset och glöm inte heller bort intorkade frukter som skadedjuren kanske festat på under hela vintern.

När du tvättar växthuset ordentligt får du bort alger, skadedjur och svampsporer som kanske övervintrat där. Och det är alltid något man ska sträva efter. Om du har en bädd i växthuset som är avgränsad med en träplanka så ska du även tvätta av träet med såpavatten. Där gömmer sig ofta många skadedjur.

Det är viktigt att komma åt i alla hörnor och sprickor, och även där fönstren överlappar varandra, så att all smuts kommer bort. Du kan eventuellt låta såpan verka en stund innan du sköljer av den med trädgårdsslangen.

Annika använder bara en trasa vid vårrengöringen, men en skursvamp eller en bra borste med skaft går också bra att använda om algerna sitter ordentligt fast. När du rengör växthuset på hösten ska du komma ihåg att även tvätta av de saker som du ska ställa tillbaka i växthuset igen efter att du rengjort det.

Nu på våren är det den självvattnande lådan som skrubbas ordentligt. Det är en god investering eftersom du får bort skadedjur och begynnande sjukdomar när du rengör ordentligt. Lådans botten är fodrad med en plastpåse som är enkel att byta ut den mot en ny. Nu är det bara ogräset kvar.

Det ska förstås också bort, och här kommer rensjärnet till användning. Såväl ute som inne i växthuset dyker ogräsfrön upp under säsongen när jorden inte är stenlagd eller täckt av växter.

Relaterade artiklar

 • VÄXTHUS: Självvattnande lådor

  VÄXTHUS: Självvattnande lådor

  31/10 VIDEO: Många hobbyodlare föredrar att odla sina växthusplantor i självvattnande lådor. Sådana kan nämligen stå utan att vattnas i upp till en vecka.

 • VÄXTHUS: Skugga

  VÄXTHUS: Skugga

  31/10 VIDEO: En färdig skuggpasta är ett bra val när du behöver skugga i drivhuset under de varma sommarmånaderna.

 • VÄXTHUS: Extra värme

  VÄXTHUS: Extra värme

  31/10 VIDEO: Både tidigt på våren och sent på hösten kan du behöva extra värme i ditt drivhus. En mycket enkel lösning är ett sådant här innertält i bubbelplast som du ställer upp i växthuset.

 • VÄXTHUS: Automatisk fönsteröppnare

  VÄXTHUS: Automatisk fönsteröppnare

  31/10 VIDEO: Många av växthusets plantor tycker inte om temperaturer över 30 grader. Och även om det kanske fortfarande är kyligt på natten dröjer det inte långt in på säsongen förrän det är viktigt att se till att växthuset blir ...

 • VÄXTHUS: Inredning

  VÄXTHUS: Inredning

  27/10 VIDEO: Oavsett om du vill ha stenläggning, bar jord eller odla i olika behållare lönar det sig att tänka över inredningen. Ditt behov är individuellt, och beror naturligtvis på vad du vill odla i ditt växthus

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Krypgrund + golvvärme

Hej! Har lite funderingar kring krypgrunden i ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Färg i trappan

Ni föreslår en enkomponents akryllack som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss