Cookie- och Sekretesspolicy


Grundlägg med moduler

Man kan gjuta grund på många olika sätt. Här visar vi ett av de enklare. Underlaget grävs ut till 50 cm djup under den tänkta färdiga ytan. Utrymmet fylls med dräneringsgrus eller stenmaterial till en nivå på 30 cm under färdig yta.


Underlaget jämnas till och vägs av. Nu kan vi lägga ut de L-formade kantelementen längs grundens ytterkant. Elementen passar till markeringen. Bara vid avslutningen in mot husgrunden kan man behöva korrigera något.

Lås elementen med de medföljande kilarna. Om man måste anpassa en extra bit gör man det lätt genom att ta ut måttet och såga till elementet med en fogsvans.

Sätt tillbaka biten och gör fast den med de två typerna av kilar. När alla delar är på plats sammanfogas de. Nu kan det första lagret isoleringsskivor av cellplast läggas ut. Man kan behöva anpassa plattorna här och var.

Dessutom ska man lägga ett tunt lager cellplast upp emot husgrunden. Använd ännu en skiva av cellplast för att hålla fast det tunna lagret mot grunden. Det är viktigt att det blir tätt, något som är lätt att åstadkomma.

Man behöver bara skära till skivorna med en hobbykniv. Nu kan vi lägga ut nästa lager med skivor. Fogarna förskjuts mellan de båda lagren med omkring 8 cm överlappning vid hörnelementen.

Och de görs fast med plastbeslagen. Nu lägger hantverkaren ner armeringsjärn längs kanten på grunden. Järnen böjs så att de ligger rätt.

Och monteras sedan på avståndsgivare. Därefter lägger hantverkaren ut armeringsmattor. Som kapas till. Avståndsgivarna sätts upp.

Nu behöver hantverkaren bara skära ur där delarna till uterummet ska kunna bäras av på grunden. Dagen efter sprutas betong ut i ramen. Grunden är gjuten och förberedd för montering av de element som uterummet består av.

Relaterade artiklar

 • Så här bygger du på ojämnt underlag

  Så här bygger du på ojämnt underlag

  26/08 Långt inne i skogen har vi uppfört en hydda och en badtunna med plats för hela familjen. Se här hur vi anlade grunden som kan kan bära de två byggena.

 • Hur kyler jag ner växthuset?

  Hur kyler jag ner växthuset?

  22/08 När solen steker som bäst så blir det otroligt varmt i växthuset och det går ut över växterna. Hur kyler jag lättast ner växthuset?

 • Sätta upp växthus

  Sätta upp växthus

  20/07 VIDEO: Här visar hantverkaren hur man sätter upp ett nytt växthus. I dag består de flesta växthusen av ett skelett av aluminiumprofiler. De levereras monteringsfärdiga och är mycket enkla att sätta ihop.

 • Här är världens ENKLASTE grund!

  Här är världens ENKLASTE grund!

  16/06 Det kräver betydligt mindre jobb att bygga en plintgrund än att gjuta en hel sockel – men det kan vara knepigt att sätta plintarna jämnt. Det löser vi här!

 • Växthus av glas, plast eller folie?

  Växthus av glas, plast eller folie?

  02/06 Vilket material ska jag välja till fönstren i mitt nya växthus? Jag har tänkt mig att snickra egna ramar av trälister.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss