Cookie- och Sekretesspolicy


Sätta upp växthus

Här visar hantverkaren hur man sätter upp ett nytt växthus. I dag består de flesta växthusen av ett skelett av aluminiumprofiler. De levereras monteringsfärdiga och är mycket enkla att sätta ihop.


Man kan själv bygga upp grunden till växthuset, men det är mycket lättare och lika bra att köpa ett färdigt fundament som man bara behöver gjuta fast i de fyra hörnen. Till det här växthuset kan man få ett stålfundament som både blir stabilt och kan monteras snabbt.

Skruva ihop de fyra profilerna med de medföljande muttrarna och bultarna. Montera även de fyra små benen som, när ramen vänds, ska stickas ner i betongen. Ta sedan ut diagonalmåttet från hörn till hörn.

Och därefter mellan de andra hörnen. När de båda måtten är exakt lika kan du vara säker på att ramen är helt i vinkel. Är det inte räta vinklar får man stora problem senare i monteringsprocessen, bland annat med fönstren. Nu placeras gjutrören ut.Gräv hålen 80 cm djupt.

Och placera ett rör i varje hål. Vänd nu upp och ner på ramen och stick ner de fyra benen i rören. Nu regleras ramen med hjälp av kilar så att den hamnar helt i våg.

Det är mycket viktigt att kontrollera runt hela ramen. Nu fylls rören med torrbetong. Här använder vi ett så kallat 0-8 bruk, vilket innebär att betongen går bra att använda till gjutningstjocklekar på mellan 0 och 80 cm. Fyll rören hela vägen upp och lägg till rekommenderas mängd vatten.

Det behövs mycket litet vatten. Följ tillverkarens råd rörande torktiden. Nu fogas växthusprofilerna samman och monteras upp. Lägg ut profilerna och foga samman en sida i taget.

Gavlarna sammanfogas med de medföljande hörnbeslagen och skruvarna. Så fogas profilerna till de två öppningsbara fönstren samman.… och även profilerna till dörren. Det är en bra idé att olja skruvarna lite, då går det mycket lättare.

Nu har betongen torkat och både sidor och gavlar monteras på ramen. Här behöver man vara två. Taknocken monteras. Lossa bultarna i gaveländarna, så att profilerna kan justeras och nocken passas in.

Taksparrarna monteras i nock och vid takrännan. Ramarna till de öppningsbara fönstren skjuts in i nocken och förs till den sektion där man vill ha dem. Gör samma sak med fönstret i andra änden. Slutligen monteras dörren. Nu är allt klart för att sätta glas i växthuset.

Relaterade artiklar

 • Hur kyler jag ner växthuset?

  Hur kyler jag ner växthuset?

  22/08 När solen steker som bäst så blir det otroligt varmt i växthuset och det går ut över växterna. Hur kyler jag lättast ner växthuset?

 • Grundlägg med moduler

  Grundlägg med moduler

  21/07 VIDEO: Man kan gjuta grund på många olika sätt. Här visar vi ett av de enklare. Underlaget grävs ut till 50 cm djup under den tänkta färdiga ytan. Utrymmet fylls med dräneringsgrus eller stenmaterial till en nivå på 30 cm ...

 • Växthus av glas, plast eller folie?

  Växthus av glas, plast eller folie?

  02/06 Vilket material ska jag välja till fönstren i mitt nya växthus? Jag har tänkt mig att snickra egna ramar av trälister.

 • 3 växthus på (nästan) ingen plats

  3 växthus på (nästan) ingen plats

  23/05 Det är roligt att ha växt hus – men vad gör man om utrymmet i trädgården inte räcker till? Här är tre lösningar på bara 1, 2 och 3 kvadratmeter.

 • 4 kreativa växthusidéer

  4 kreativa växthusidéer

  17/03 Har du ett växthus som behöver en omsorgsfull hand? Eller går du och drömmer om ett nytt? Hämta inspiration från Gör Det Självs läsare.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss