Cookie- och Sekretesspolicy


Förstklassigt hönshus

Hönsen har det riktigt skönt hos Henke och hans familj för de har eget hönshus med två reden, en riktigt stor inhägnad gård samt pinnar att sitta på. Men när familjen är hemma så får hönsen gå lösa på hela tomten.

Snyggt hemgjort hönshus
Hönsen släpps ut så ofta som möjligt på tomten och får springa fritt i hela trädgården (som är inhägnad, inte minst med tanke på barnen). En strykning med träskydd på hönshus och hönsgård får trä och eternit att matcha.

Här bor hönsen i första klass

Tänk att få vara en höna hemma hos Henke och hans familj. Och få ett hönshus på torpargrund, fina reden och en stor, inhägnad hönsgård som man kan hoppa ut i, och in igen när det blir mörkt. Och med en rolig liten hönsstig, som en höna gärna använder, om det gläder hennes människor. För i motsats till de stackars burhönsen och slaktkycklingarna ute i världen, så knyter en flock trädgårdshöns snabbt an till både barn och vuxna och visar sina personligheter när de sprätter runt i hönsgården, gömmer dig i trädgården och pickar ett rött bär.

Bygg själv hönshus så att det passar behovet

För till skillnad från så kallade burhöns så knyter sig en flock tamhöns sig snabbt till både barn och vuxna och uppehåller sig därför gärna där människorna är. De leker gärna kurragömma med oss människor när de kryper in bakom buskar och de hjälper gärna till att plocka jordgubbar.

Henke är omtänksam så han bestämde att endast det bästa duger till hönsen. Därför har vi konstruerat detta hönshus efter konstens alla regler, och vi har talat med representater för hönshållare och olika föreningar.

Och vi vet att hönsen trivs för vi byggde detta hönshus på våren 2004 och sedan dess har Henke fått många ägg.

Värt att veta om ett gör-det-själv-hönshus

 • Det är ofta tillåtet att ha höns i trädgården, men du skall kontakta din hemkommun och höra vilka regler som gäller.
 • En tupp brukar orsaka problem för det är inte alla som gillar att bli väckta klockan fem på morgonen. Prata med grannarna innan du sätter i gång med att bygga ditt hönshus. Höns klarar sig bra utan tupp – och lägger ändå många ägg.
 • Höns är tåliga. De kräver förstås både mat och vatten, och bor du där det blir kallt på vintern bör du isolera hönshuset. Det viktigaste är att hönshuset är tätt och att det finns bra reden.
 • Varje höna skall ha minst 0,2 kvm hönshus. Här är hönshuset 1,2 kvm och det räcker till 5–6 höns.
 • Flera höns kan dela ett rede. Man vet av erfarenhet att ett rede räcker till 4–5 höns, och vi väljer därför att vara på säkra sidan och inreder vårt hönshus med två reden. Alltså lite lyxigt.
 • Höns kan locka till sig skadedjur som råttor och möss. Det är därför förnuftigt att höja hönshuset 20–30 cm över marken samt se till att foder förvaras i ett låst och tätt rum. Tänk på att möss kommer in även genom små springor!
 • Ditt hönshus bör ha ett fönster, men det får inte vara för stort och med tanke på värmen får det inte vetta mot söder.

Så här bygger du själv hönshus

Relaterade artiklar

 • Höns – rart och praktiskt

  Höns – rart och praktiskt

  02/05 Det är lätt att ha höns. Det är också lätt att bygga ett litet hus åt dem så att du kan ha dem i trädgården. De skapar liv på tomten och ger dig färska gourmetägg. Här är ett enkelt sommarhus tillverkat av stolpar, hönsnät och ...

  Svårighet 1/4
 • FÖRRÅD: Träskelett till uthus

  FÖRRÅD: Träskelett till uthus

  08/09 VIDEO: Här ska vi bygga ett uthus på 2,8x4,5 m. Huset ska innehålla två rum. Ett litet på 4 kvm och ett större på cirka 9 kvm. De sex bärande stolparna av 100x100 mm tryckimpregnerad furu har grävts ner på 100 cm djup och ...

 • Bygg själv din egen bastu

  Bygg själv din egen bastu

  30/08 Drömmer du om en bastu i trädgården eller i sommarstugan? Då ska du läsa vidare här och se hur vi förvandlar en friggebod till en härlig bastu med plats för 8–10 personer.

 • Bygg ett bjälkhus på bara en dag!

  Bygg ett bjälkhus på bara en dag!

  29/08 En stuga som byggsats bygger inte sig själv. Men om du tar hjälp av en kompis kan ni bygga en trästuga med veranda på bara en dag. Se här hur ni gör.

 • Så här bygger du på ojämnt underlag

  Så här bygger du på ojämnt underlag

  26/08 Långt inne i skogen har vi uppfört en hydda och en badtunna med plats för hela familjen. Se här hur vi anlade grunden som kan kan bära de två byggena.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Här bor hönsen i första klass
 • Här bor hönsen i första klass
 • Här bor hönsen i första klass
 • Här bor hönsen i första klass

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss