Cookie- och Sekretesspolicy


Bygg ditt eget vindskydd

Redan på vikingatiden byggde man slogbodar, främst i Dalarna där kreatursskötande bönder använde slogboden som sommarbostad. Den finns i flera varianter och här visar vi hur du kan bygga ett sådant vindskydd av kraftigt virke för bara cirka 5000 kronor.

Vindskydd bygg själv
Ett vindskydd behöver inte stå i skogen utan kan lika gärna placeras på villatomten. Här används det som grillkoja och är en populär samlingsplats.

Slogboden är en urgammal byggnadstyp som trots den relativt enkla konstruktionen är synnerligen praktisk. Det visste man redan på vikingatiden då man började bygga slogbodar. Slogbodens främsta uppgift har varit att fungera som sommarbostad för kreatursskötande bönder, som behövde ett ställe att övernatta när man samlade foder till sina kreatur.

Man byggde slogbodarna av rejält virke och behandlade träet med respekt. Det är en av anledningarna till att det finns massvis av gamla slogbodar bevarade. I dag kallas de ofta vindskydd och används i andra syften, bland annat som kojor och övernattningsställen för turister.

Som sådana har de blivit så populära att flera företag börjat tillverka liknande vindskydd i byggsatser.

Bygg vindskydd – och kom nära naturen

Men du ska naturligtvis bygga vindskyddet själv av lösvirke och Gör Det Själv ger dig en komplett steg-för-steg-beskrivning med ritning.

Du kan sedan placera vindskyddet på villatomten, där det blir en alla tiders grillkoja eller lekstuga. Sätt det ute vid sommarstugan som gästhus eller på jaktmarkerna som koja.

Vindskydd med massor av plats

Storleken på vindskyddet gör att 6–8 personer kan sitta i det (med ryggsäckar) och att 4–6 personer kan övernatta i det. Och även om det skulle ösregna kan du sitta torrt och grilla under det stora taksprånget.

Om du vill kan du förlänga taket på samma sätt som i Dalarna, men i så fall skall taket stöttas längst ut av kraftiga stolpar. Vår vindskydd byggs av gran som vi fick sågat i önskad dimension. Bottenytan är 7,2 kvadratmeter (300 cm bred och 240 cm djup).

Golvet har höjts cirka 40 cm över marken och är därför alltid torrt och kanten får då perfekt sitthöjd. Väggarna består utvändigt av avbarkade och nästan halvrunda brädor som spikats fast på plana brädor som lockpanel.

De halvrunda brädorna är de yttersta bitarna av stammen som normalt annars sorteras bort på sågverk. Både golv och tak görs av 28 mm tjocka brädor på reglar. Taket tjäras en gång innan vi avslutade med takpapp.

Bygg vindskydd på två helger

När du väl har skaffat allt material bygger du vindskyddet på en eller två veckoslut (beroende på hur långa du gör dem!). Med lite hjälp av ett par vänner går det fort.

På utsidan har brädorna strukits med tjära och linolja (blanda 4 delar tjära och 1 del linolja). Det ger en vacker kulör på träet samtidigt som det skyddar träet.

I framtiden räcker det sedan om du stryker träet cirka vart femte år med samma blandning.


Bygg eget vindskydd – så här gör du steg för steg

Ladda ned hela vindskyddsartikeln och hämta både ritning och en utförlig byggbeskrivning med bilder och materiallista.

Bygg själv vindskydd med utsikt
Vindskyddet behöver inte stå i skogen eller långt ute vid betesmarkerna. Detta har byggts som gästhus och grillkoja vid sommarstugan och används nästan varje dag under hela sommaren. Här brukar barnens vänner övernatta och det får plats 4–6 sovande gäster med packning.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Träskelett till uthus

  FÖRRÅD: Träskelett till uthus

  08/09 VIDEO: Här ska vi bygga ett uthus på 2,8x4,5 m. Huset ska innehålla två rum. Ett litet på 4 kvm och ett större på cirka 9 kvm. De sex bärande stolparna av 100x100 mm tryckimpregnerad furu har grävts ner på 100 cm djup och ...

 • Bygg själv din egen bastu

  Bygg själv din egen bastu

  30/08 Drömmer du om en bastu i trädgården eller i sommarstugan? Då ska du läsa vidare här och se hur vi förvandlar en friggebod till en härlig bastu med plats för 8–10 personer.

 • Bygg ett bjälkhus på bara en dag!

  Bygg ett bjälkhus på bara en dag!

  29/08 En stuga som byggsats bygger inte sig själv. Men om du tar hjälp av en kompis kan ni bygga en trästuga med veranda på bara en dag. Se här hur ni gör.

 • Så här bygger du på ojämnt underlag

  Så här bygger du på ojämnt underlag

  26/08 Långt inne i skogen har vi uppfört en hydda och en badtunna med plats för hela familjen. Se här hur vi anlade grunden som kan kan bära de två byggena.

 • Klä ditt hus med mahogny!

  Klä ditt hus med mahogny!

  29/07 Det är inte billigt. Men det är extremt hållbart. Och så får du kvarterets snyggaste fasad! Se hur du klär ditt hus med mahogny här.

  Svårighet 3/4
Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Bygg ditt eget vindskydd

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss