Cookie- och Sekretesspolicy


"Kolfri" är det nya svarta

Den kolborstfria tekniken kommer nu också i maskiner för oss hemmahantverkare. Ryobis första maskin är denna borrskruvdragare.


Den friktionslösa motorgången ökar prestationen markant. Ryobi räknar med att ett laddat batteri varar upp till 40 procent längre tid.

Några tillverkare kallar motorn för kolfri, andra kallar den för borstlös och en tredje grupp säger att motorn är kolborstlös. Oavsett namnet så handlar det om samma teknologi, nämligen att de traditionella kolborstarna i motorn, som ibland kan slå gnistor, har tagits bort och ersatts med magneter. De snurrar runt i motorn utan att åstadkomma någon friktion.

Maskiner med längre livslängd

Och det är tack vare denna friktionslösa motorgång som man kan pressa ut mer kraft ur batterierna. En annan fördel är att motorerna inte blir lika varma som med kolborstar. Och det förlänger maskinernas livslängd.

Enda nackdelen med de kolborstlösa motorerna är att de är något dyrare i tillverkning. Det är anledningen till att tekniken främst har använts till proffsmaskiner. Men nu har vi sett flera hemmamaskiner vara försedda med den nya tekniken och en av de senaste är Ryobi.

Ryobis kolfria borrskruvdragare

Den nya maskinen är en borrskruvdragare med 18-voltsbatteri. Modellen heter R18DDBL och den har en tvåväxlad motor med ett imponerande moment på hela 60 Nm. Borrkapaciteten i stål är 13 mm och i trä 50 mm. Man räknar med att den kolborstlösa motorn har upp till 40 procent längre gångtid. Den nya borrskruvdragaren Ryobi R18DDBL kan köpas som solomaskin för cirka 1400 kr.

Relaterade artiklar

 • TEST: 8 populära borrskruvdragare

  TEST: 8 populära borrskruvdragare

  10/10 Borrskruvdragaren är vårt favoritverktyg – speciellt den lilla 18-voltsmaskinen. Vi har testat åtta av marknadens mest populära modeller. Se resultatet här!

 • Hitta den perfekta borrskruvdragaren

  Hitta den perfekta borrskruvdragaren

  07/06 Borrskruvdragaren är ett GENIALT verktyg, som är näst intill oumbärligt. Men vilka krav ska du ställa på en bra skruvborrdragare? Läs svaret här!

 • TEST: De nya borrskruvdragarna

  TEST: De nya borrskruvdragarna

  05/04 Borrskruvdragare blir hela tiden bättre och starkare och det kommer hela tiden nya modeller. Vi har testat 10 nya modeller i alla prisklasser.

 • Skruvpistol skjuter snabbt fram nya bits

  Skruvpistol skjuter snabbt fram nya bits

  05/04 Worx har kommit på ett sätt som gör att man i en handvändning kan byta mellan sex olika skruvbits. Men tyvärr har maskinen ett par irriterande brister.

 • Årets 7 bästa borrskruvdragare

  Årets 7 bästa borrskruvdragare

  25/11 Ett par borrskruvdragare har stått i en klass för sig 2015 och därför förtjänar titeln som årets bästa batteridrivna verktyg. Se det exklusiva urvalet här.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss