Cookie- och Sekretesspolicy


Byta toalettstol

Behöver man en ny toalettstola kan man lätt montera den själv – här visar rörmokaren hur man gör.

Först ska den gamla toaletten lossas från golvet, avloppet och vattentillförseln. Rörmokaren börjar med att stänga av vattentillförseln genom att vrida på ballofixventilen. Sedan skruvas tilloppsröret av med hjälp av två skiftnycklar.

För att bli av med allt vatten spolar han också ur cisternen. Nu ska toaletten lossas från golvet. Den är monterad med hjälp av två långa skruvar i vardera sidan. De skruvas ur och plockas bort. Därefter kan rörmokaren skära av fogen mellan toaletten och golvet. Sedan lossas toaletten försiktigt från avloppsstammen.

Som synes samlas det med tiden en del smuts och kalkavlagringar runt toaletten. Det är en god idé att ägna lite tid åt att få bort all smuts. Den värsta lukten från avloppsröret kan undvikas om man trycker ner en tuss toalettpapper i hålet. Nu ska den nya toaletten monteras.

Här följer det med monteringsskruvar och en plastmuff för anslutning till avloppet. Papperet i avloppsröret plockas bort och rörmokaren smörjer insidan av röret med lite glidmedel så att toaletten lättare kan tryckas in i hålet. Sedan sätter han försiktigt toalettstolen på plats.

Toaletten ska sitta parallellt med väggen. Rörmokaren kontrollerar saken med hjälp av sin tumstock. Han mäter först ut mitten i bakändan, eftersom det är avloppsrörets placering som avgör. Sedan anpassar han framkanten efter måttet.

Nu är toalettstolens placering klar och rörmokaren kan markera var monteringsskruvarna ska borras ner i golvet. Markeringen görs med en tunn blyertspenna som hålls i vinkel. Samtidigt ritar rörmokaren ut toalettstolens fot på golvet. Toaletten plockas nu bort och rörmokaren vet precis var i golvet han ska borra.

Notera att rörmokaren börjar med att borra i rät vinkel mot golvplattorna. Så snart han borrat igenom plattan kan borren vinklas så att det passar med skruvhålens vinkel i toalettstolen. Hålen pluggas. Det gäller att använda pluggar av god kvalitet.

Och pluggarna ska tryckas ner några millimeter i hålet. Det är ett bra knep att trycka ner pluggarna med hjälp av skruvarna. Rörmokaren sprutar ut en smula sanitetssilikon i varje plugg. Då är han säker på att det inte kan tränga ner något vatten i hålet.

Nu kan toaletten sättas på plats igen. Innan den skruvas fast är det viktigt att rikta in den helt vågrätt. Rörmokaren lägger små galvaniserade metallbrickor mellan stolen och golvet för att väga av den.

Skruvspetsarna doppas i gängfett. Då blir det lättare att dra i skruvarna i hålen. Skruvarna dras åt med en vanlig skruvmejsel och inte med en skruvdragare – porslinet spricker om man drar åt för hårt.

Relaterade artiklar

 • När toaletten rinner

  När toaletten rinner

  03/06 VIDEO: En toalett som står och rinner är både irriterande och kostar pengar. Men det finns en bot.

 • Din personliga wc-stol

  Din personliga wc-stol

  15/04 WC-stolen känner igen dig och anpassar sitsen, temperaturen, musiken och spolningen efter dina egna önskemål. Ditt badkar tappar själv upp vatten och dusch-stången talar om för dig när temperaturen är som du vill ha ...

 • Din personliga wc-stol

  Din personliga wc-stol

  15/04 WC-stolen känner igen dig och anpassar sitsen, temperaturen, musiken och spolningen efter dina egna önskemål. Ditt badkar tappar själv upp vatten och dusch-stången talar om för dig när temperaturen är som du vill ha ...

 • Skal jeg kunne komme til cisternen?

  17/03 Jeg skal have opsat et vægthængt toilet med en cisterne, der er skjult. Er det et krav, at der er adgang til cisternen?

 • Åtkomst till dold cistern?

  Åtkomst till dold cistern?

  17/03 Jag ska sätta upp en vägghängd toalett med en dold cistern. Är det ett krav att det går att komma åt cisternen?

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss