Cookie- och Sekretesspolicy


Våtrumssäkring

Efter ett dygn har golvet torkat så mycket att man kan gå på det. för att slippa framtida vattenskador ska alla väggar våtrumssäkras. du får göra våtrumsarbete själv, om det görs fackmannamässigt. Men försäkringsbolagen kräver oftast dokumentation. Det är lämpligt att fotografera utrymmet du arbetar med, och spara uppgifter om olika material. Hör även med ditt försäkringsbolag i förväg.


Muraren börjar med att tvätta väggarna med sprit, så att alla tvålrester, fett och annan smuts. Var extra noga runt blandaren. Vid vattenrören sätter man en krage av självklistrande tätningsband, tillverkat av syntetiskt gummi. Skär av en bit på cirka 10 cm från rullen och vik den två gånger så att du får en fyrkant.Det vikta hörnet skärs av med en hobbykniv och man har en tätningslapp med ett hål för vattenröret.

DU kan också använda en kakeltång för att klippa av hörnet.Kontrollera att lappen verkligen passar till röret innan du tar bort folien på tejpens baksida.Tejpen fastnar så att det nästan är omöjligt att ta bort den, därför är det väldigt svårt att släta ur veck. Muraren börjar med att ta bort folien på ena sidan och klistrar fast tejpbiten på väggen. Först när den sitter fast plockas resten av folien bort. Lappen runt nästa vattenrör fästs på samma sätt. Det är viktigt att tätningsremsan trycks fast ordentligt, så att den nästan smälter samman med underlaget. Du kan till exempel använda en murarslev.

Alla fogar, kanter och hörn ska förses med tätningsband. Hantverkaren mäter upp hur långa remsor han ska klippa från rullen.När du, som här, ska fästa remsan i ett hörn rekommenderar hantverkaren att man bara tar bort 50 cm folie åt gången och bara längs ena sidan. Då är det lättare att styra var remsan hamnar.Tätningsremsan ska gå hela vägen ner till golvet och runt avloppet ska den, som här, täcka kanten, för att det ska bli helt tätt.

När ena kanten av remsan sitter på plats fäster man resten av den på samma sätt. När det sitter tätningsremsor i alla hörn ska det på motsvarande sätt fästas remsor i övergången mellan golv och vägg. Speciellt runt avloppet inne i duschhörnet ska man vara noga med att få alla fogar helt täta. För att få en helt vattentät konstruktion ska man nu föra på en speciell tätningsmassa, ett membran, på väggen. Kontrollera gällande regler för att få reda på hur stora områden som kan påföras membran åt gången. Här använder vi ett tvåkomponentsmembran. Det består av ett bindemedel som man blandar med pulver. Följ angivet blandningsförhållande. Med en fot på vardera sidan spannen är man säker på att den inte flyttar på sig medan man blandar.

Som alltid bör verktygen tvättas direkt efter användningen.ätningsmembranet kladdar lätt, så se till att använda gamla avlagda kläder och ett par gummihandskar. Membranet förs på med en stålskånska eller ett putsbräde på samma sätt som när man putsar en vägg. När massan fördelats över ytan ska den kammas upp. Muraren använder en tandspackel med 4 mm tänder. Kamningen säkerställer att membranet blir lika tjockt över hela väggen. För att sedan släta till ytan så att man kan sätta kakel på den glättas kammarna med baksidan av tandspackeln. Med en 4 mm tandspackel får man till slut en tjocklek på tätskiktet om 1 mm när man glättat ytan.

Runt rörgenomföringarna kan det vara nödvändigt att använda en murslev för att komma åt att glätta. Övriga väggar påförs membran på samma sätt tills det sitter tätningsmembran runt hela våtrumszonen.Membranet torkar på ett dygn och sedan kan man sätta upp kakel.

Relaterade artiklar

 • Är DITT badrum våtrumssäkrat?

  Är DITT badrum våtrumssäkrat?

  14/09 Det ska erkännas att våtzoner inte är världens mest spännande ämne ... Men det är VIKTIG kunskap, för det kan gå riktigt illa om du inte känner till reglerna!

 • BADRUMSMÖBLER:3. Badrumstrall av ädelträ

  BADRUMSMÖBLER:3. Badrumstrall av ädelträ

  13/09 VIDEO: Här ska hantverkaren visa hur man enkelt bygger en badtrall som kan användas i duschen eller någon annanstans i badrummet. Det bästa tänkbara virket är självklart terrassplankor av ädelträ.

 • Snygg mosaik

  Snygg mosaik

  16/08 VIDEO: Badkaret är inbyggt i våtrumsskivor och ska nu kläs med glasmosaik.

 • Värmeslinga till spegeln

  Värmeslinga till spegeln

  16/08 VIDEO: Speglar i badrum immar igen, och det är mycket irriterande. Men genom att montera värmeslingor bakom spegeln kan man slippa imman.

 • Byt ut silikonfogen.

  Byt ut silikonfogen.

  16/08 VIDEO: Inte ens den bästa av silikonfogar håller för evigt. Och den här behöver verkligen bytas. Dels eftersom den inte längre är speciellt vacker, men ännu viktigare – därför att den kan vara otät.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss