Cookie- och Sekretesspolicy


Riv det gamla badrummet

Det här badrummet från 70-talet behöver en ansiktslyftning. Vid första anblicken ser det hela fint ut, men som det ska visa sig döljs några otäcka överraskningar bakom de vita plattorna och under golvet.


Det här badrummet från 70-talet behöver en ansiktslyftning. Vid första anblicken ser det hela fint ut, men som det ska visa sig döljs några otäcka överraskningar bakom de vita plattorna och under golvet.

Toaletten, blandarna, elementet, bänken och skåpet ska bytas ut. Om det som här inte är möjligt att stänga vattnet lokalt ska avstängningen göras av en auktoriserad rörmokare.Vår murare, som för övrigt också är utbildad snickare, börjar med att plocka bort dörrlisterna.När listerna är borta ser man att väggen är klädd med pvc, som fungerar som fuktspärr.Sen är det bara att sätta igång med släggan.

Det låter inte ihåligt när muraren slår på plattorna, alltså sitter de ännu väl fast.Det är lättast att knacka ner plattorna med hjälp av en bred mejsel. Börjar man i ena kanten och arbetar sig inåt väggen går det ganska snabbt.Det är ett bullrigt arbete och det flyger mycket flisor och skärvor från plattorna.

Därför bör man använda både hörselskydd och skyddsglasögon.Alla plattor är borta och kring duschblandaren ser man att vatten trängt igenom fogarna, men lyckligtvis har vattnet inte trängt djupare in i väggen.Innan man kan fortsätta arbetet ska det gamla kakelfixet bort. Det knackar man bort med en murarhammare eller en bilningsmaskin försedd med antingen en plattmejsel eller en spetsmejsel.

Eftersom vi ska lägga in värme i det nya golvet måste den gamla golvbeläggningen bort. Här ligger en kraftig linoleummatta som sitter oerhört väl fast. Man kan med fördel använda en kakeltång eller en vanlig hovtång för att dra i beläggningen.Området kring avloppet har mörknat, vilket tyder på att beläggningen inte är helt tät.

Det intrycket förstärks av de rostiga spikhuvudena längs övergången mellan golv och vägg.Under linoleumgolvet ligger resterna av den elektriska golvvärmen, som inte fungerat de sista tio åren.Det visar sig att här också ligger golvplywood.

Även de skivorna måste plockas bort.Muraren borrar ett par hål genom träskivan för att vara säker på att han sedan inte sågar i de underliggande golvbjälkarna.När muraren väl fått hål i skivan kan han börja bräcka upp den med en kofot, så att han ser ordentligt hur bjälkarna löper.

Nu sågar han längs alla golvbjälkar så att han sedan kan ta bort alla plywoodskivor.Nu är hela golvet bortplockat och det är öppet ner till bjälkarna och isoleringen.Flera vattenskador visar sig nu.

Träkonstruktionen är rutten både kring golvavloppet och kring det genomlöpande vattenröret.Skadorna måste repareras innan arbetet kan fortsätta.

Relaterade artiklar

 • Är DITT badrum våtrumssäkrat?

  Är DITT badrum våtrumssäkrat?

  14/09 Det ska erkännas att våtzoner inte är världens mest spännande ämne ... Men det är VIKTIG kunskap, för det kan gå riktigt illa om du inte känner till reglerna!

 • BADRUMSMÖBLER:3. Badrumstrall av ädelträ

  BADRUMSMÖBLER:3. Badrumstrall av ädelträ

  13/09 VIDEO: Här ska hantverkaren visa hur man enkelt bygger en badtrall som kan användas i duschen eller någon annanstans i badrummet. Det bästa tänkbara virket är självklart terrassplankor av ädelträ.

 • Snygg mosaik

  Snygg mosaik

  16/08 VIDEO: Badkaret är inbyggt i våtrumsskivor och ska nu kläs med glasmosaik.

 • Värmeslinga till spegeln

  Värmeslinga till spegeln

  16/08 VIDEO: Speglar i badrum immar igen, och det är mycket irriterande. Men genom att montera värmeslingor bakom spegeln kan man slippa imman.

 • Byt ut silikonfogen.

  Byt ut silikonfogen.

  16/08 VIDEO: Inte ens den bästa av silikonfogar håller för evigt. Och den här behöver verkligen bytas. Dels eftersom den inte längre är speciellt vacker, men ännu viktigare – därför att den kan vara otät.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss