Cookie- och Sekretesspolicy


Måla kakel

Du kan gott måla om de gamla kakelplattorna i ditt badrum, men det är långtifrån all färg som kan användas.


Bäst är att använda båtfärg. Den har utvecklats för att tåla stora mängder vatten. Det kan vara svårt att hitta båtfärg hos de vanliga byggmarknaderna. Därför får man ofta vända sig till en affär för fartygstillbehör. Men där finns i gengäld rätt kunskap för att leta fram en målarfärg som verkligen passar ditt badrum.

LÄS OCKSÅ: Allt om badrum

Både grundfärgen och ytfinishen ska vara tvåkomponentsfärger. Det innebär att man tillsätter en härdare till färgen vid målning. Här ska hantverkaren visa hur man målar de rödbruna plattorna vita. Först ska plattorna rengöras och avkalkas. Avsluta alltid rengöringen med helt rent vatten och låt plattorna torka innan du börjar måla på grundfärgen.

Den här grundfärgen ska förtunnas med cirka 10 procent härdare. Målaren använder omöringspinnen för att avsätta måttet. Rör väl och grundligt och förtunna med just den härdare tillverkaren rekommenderar. Färgen ska rollas på. Använd en fin och korthårig rulle, eventuellt av mohair.

Mätta rollern ordentligt med färg och rolla sedan på i ett tunt lager. Måla alltid i flera olika riktningar, så att du är säker på att täcka ordentligt. När grundfärgen är torr ska plattorna slipas med ett mycket finkornigt sandpapper, t ex korn 240. Sedan torkar man av plattorna ordentligt med en fuktig trasa för att verkligen få bort alla dammrester.

Tvåkomponentsfärg levereras i två burkar. En med själva färgen och en med härdaren. Innehållen blandas för att få fram färgen. Du har två timmar på dig att använda färgen sedan du har blandat den, därefter stelnar den i färgpytsen. Här är hela badrummet grundmålat och nu är det dags att lägga på ett fint och hållbart lager lack på kakelväggarna. Kom ihåg att även fogarna ska rengöras innan man lägger på grundfärgen.

När man målar med tvåkomponentsfärg ska man ha på andningsskydd och se till att utrymmet är väl ventilerat. Hantverkaren börjar med att täcka fogarna ordentligt. Sedan rollar han på färgen. Även nu med en korthårig mohairrulle. Rolla både vertikalt och horisontellt så att du är säker på att färgen täcker helt.

När färgen är torr och genomhärdad, vilket kan ta ett par dygn, går det bra att använda duschen igen. Färgen håller länge. Och det blir mycket lättare att göra rent badrummet, inte minst i fogarna.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Lägg det perfekta klinkergolvet

  GUIDE: Lägg det perfekta klinkergolvet

  14/09 Noggranna förberedelser och ett par viktiga val hjälper dig att undvika misstag och vatten på fel ställen, när du lägger klinker på golvet i badrummet.

  Svårighet 2/4
 • Måla kakel

  Måla kakel

  16/08 VIDEO: Du kan gott måla om de gamla kakelplattorna i ditt badrum, men det är långtifrån all färg som kan användas.

 • Nytt liv i klinkersplattorna

  Nytt liv i klinkersplattorna

  16/08 VIDEO: Det här gamla klinkergolvet i badrummet har tappat glansen på grund av kalk och tvålrester. Det kan man råda bot på.

 • Byta en kakelplatta

  Byta en kakelplatta

  16/08 VIDEO: Om du råkat skada en enstaka kakelplatta kan du lätt byta ut den, som hantverkaren ska visa här.

 • Lägga klinkergolv

  Lägga klinkergolv

  16/08 VIDEO: Även om membranet ser lite ojämnt ut, så rättar det till sig när klinkerplattorna läggs i golvfixet.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss