Cookie- och Sekretesspolicy


Lägga klinkergolv

Även om membranet ser lite ojämnt ut, så rättar det till sig när klinkerplattorna läggs i golvfixet.


Först ska rummet märkas upp. Ett vattenpass läggs tvärs dörröppningen och ytterligare ett vattenpass vinkelrätt mot det första. Vi kontrollerar med en timmermansvinkel att vinkeln mellan vattenpassen är helt rät. Nu ritas en mittlinje längs det första passet. Genom att lägga ännu ett vattenpass på tvären får vi en linje som är vinkelrät mot mittlinjen.Hela golvet markeras upp med samma metod, så att muraren får en rad med hjälpstreck att lägga klinkerplattorna efter.

Muraren lägger upp en rad klinkerplattor så att han ser hur de bör fördelas på golvet. Då är han säker på att få bästa möjliga läggning.Börja i det innersta hörnet och arbeta dig mot dörren, så slipper du mura in dig själv. Precis som med väggkaklet börjar muraren med att lägga fix på ett mindre område – två klinkerplattor brett.Bitarna som läggs inne vid väggen måste kapas. Så här skärs alla plattor till samtidigt och läggs samtidigt med den sista biten i hörnet. De här klinkerplattorna är 30 gånger 30 cm, så arbetet går snabbt.

Använder du stora klinkerplattor kräver det ett helt plant golv, annars börjar plattorna skeva. När de tre första raderna är lagda, tvättar muraren av plattorna och fogarna från fix innan det hunnit härda. Raderna justeras med hjälp av ett långt vattenpass, så att de blir helt raka. Runt duschhörnet gör muraren en smal bård som utöver att ge lite avbrott i mönstret också ser till att fördelningen av plattor går jämnt upp.

Arbetar du systematiskt fält för fält kan du lägga ett klinkergolv som det här på en arbetsdag. När golvet är lagt och rengjort måste man vänta över natten innan man kan foga. Till de svarta klinkerplattorna här använder vi en mycket mörk fog, så för att skydda de ljusare väggfogarna sätter vi en tejp hela vägen runt längs kanten. Vi använder en vanlig klinkerfog, koksgrå, vilket ger ett snyggt resultat.

Börja i ena hörnet och arbeta in fogmassan ordentligt i fogarna. Det kan vara ganska svårt att se den mörka fogmassan på de svarta plattorna, så muraren rekommenderar att du tvättar av plattorna ofta. Ett golv som det här, cirka 6 kvadratmeter, delas upp i fyra fält. Muraren börjar med att foga, sedan tvättar han, och fortsätter med nästa fält.Fogningen av golvplattorna är nu klart och när vi lagt en silikonfog och den auktoriserade rörmokaren installerat toalettstolen och blandare är badrummet klart.Hela arbetsprocessen från rivning fram till den första duschen har tagit en knapp månad.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Lägg det perfekta klinkergolvet

  GUIDE: Lägg det perfekta klinkergolvet

  14/09 Noggranna förberedelser och ett par viktiga val hjälper dig att undvika misstag och vatten på fel ställen, när du lägger klinker på golvet i badrummet.

  Svårighet 2/4
 • Måla kakel

  Måla kakel

  16/08 VIDEO: Du kan gott måla om de gamla kakelplattorna i ditt badrum, men det är långtifrån all färg som kan användas.

 • Måla kakel

  Måla kakel

  16/08 VIDEO: Du kan gott måla om de gamla kakelplattorna i ditt badrum, men det är långtifrån all färg som kan användas.

 • Nytt liv i klinkersplattorna

  Nytt liv i klinkersplattorna

  16/08 VIDEO: Det här gamla klinkergolvet i badrummet har tappat glansen på grund av kalk och tvålrester. Det kan man råda bot på.

 • Byta en kakelplatta

  Byta en kakelplatta

  16/08 VIDEO: Om du råkat skada en enstaka kakelplatta kan du lätt byta ut den, som hantverkaren ska visa här.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss