Cookie- och Sekretesspolicy


Byt ut silikonfogen.

Inte ens den bästa av silikonfogar håller för evigt. Och den här behöver verkligen bytas. Dels eftersom den inte längre är speciellt vacker, men ännu viktigare – därför att den kan vara otät.


Den gamla fogen plockas enklast bort med en hobbykniv. Se bara till att kniven inte sticker in djupare än kaklet. Då kan man i värsta fall sticka hål på tätskiktet.Skär först upp silikonfogen helt i ena sidan och så längs andra sidan. Genom att skära lite snett med kniven kan du sedan lossa fogen och dra bort den. Det ska vara helt rent där fogen satt, men använd inte vatten, för då fäster inte den nya fogen. Skär av spetsen på fogpatronen i vinkel, så att spetsen stämmer med den önskade fogbredden. Vrid därefter fogsprutan ett halvt varv och tryck ut silikonet, lugnt och stilla.

Man ska använda ett sanitetssilikon med fungicider i. Det motverkar svamp och mögel. Samtidigt förblir den fin att se på lite längre än silikon utan fungicider.När fogen är lagd slätas den ut med en fogpinne. Då blir ytan slät och tät. Dra fogpinnen så att den ligger an mot båda kakelplattorna samtidigt och tag sedan bort överskjutande fogmassa. Man kan använda fogpinnen till att ta bort överflödig fogmassa i de tvärsgående fogarna. Ett vanligt knep är att sedan dra över fogen med ett finger doppat i såpvatten för att glätta ytan. Det gör inte yrkesmannen. Vattnet förstör fogmassan när den inte har hunnit härda.Nu är fogen utbytt och badrummet kan användas efter tolv timmar, eller enligt vad tillverkaren anger för den fogmassa du valt.

Relaterade artiklar

 • Är DITT badrum våtrumssäkrat?

  Är DITT badrum våtrumssäkrat?

  14/09 Det ska erkännas att våtzoner inte är världens mest spännande ämne ... Men det är VIKTIG kunskap, för det kan gå riktigt illa om du inte känner till reglerna!

 • BADRUMSMÖBLER:3. Badrumstrall av ädelträ

  BADRUMSMÖBLER:3. Badrumstrall av ädelträ

  13/09 VIDEO: Här ska hantverkaren visa hur man enkelt bygger en badtrall som kan användas i duschen eller någon annanstans i badrummet. Det bästa tänkbara virket är självklart terrassplankor av ädelträ.

 • Snygg mosaik

  Snygg mosaik

  16/08 VIDEO: Badkaret är inbyggt i våtrumsskivor och ska nu kläs med glasmosaik.

 • Värmeslinga till spegeln

  Värmeslinga till spegeln

  16/08 VIDEO: Speglar i badrum immar igen, och det är mycket irriterande. Men genom att montera värmeslingor bakom spegeln kan man slippa imman.

 • Vattentätt gummimembran

  Vattentätt gummimembran

  16/08 VIDEO: I duschhörnet är golvet avrätat med självnivellerande spackelmassa. Nu ska golvet våtspärras med ett golvmembran.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss