Cookie- och Sekretesspolicy


Bänk med handfat av våtrumsskiva

Behöver du en tvättbänk med handfat med specialmått kan du enkelt bygga en av våtrumsskivor. Här använder vi en 100 mm tjock skiva, där handfatet ska placeras 40 cm från ena änden.

Handfatets mått ritas upp med hjälp av ett vattenpass. Då kan göra det precis hur stort du vill.Det är lätt att arbeta i såna här skivor. Här använder vi en vanlig fogsvans, som utan problem sågar sig igenom skivan.

När du sågat ut för handfatet vänds skivan upp och ner.En sträng lim läggs på över hela ytan. Limmet är särskilt avpassat för ändamålet och köps ihop med skivorna.

På den 100 mm tjocka skivan läggs nu en 20 mm skiva som alltså får fungera som handfatets botten. Skivan måste placeras exakt rätt från början eftersom limmet biter mycket snabbt.

När de två skivorna ligger kant i kant pressas de ihop ordentligt. För att det ska bli fall i handfatet och vattnet ska rinna undan kapar hantverkaren till fyra smala remsor på vardera 2 cm. Så tunna remsor bör skäras till med hobbykniv innan man sågar för att slippa skador i snitten.

Remsorna anpassas så att de kan läggas som en list hela vägen runt handfatets botten. Även remsorna görs fast med speciallimmet som användes för att sätta ihop de båda skivorna.

När bänken senare spacklas upp och kläs med plattor eller mosaik kommer vattnet naturligt söka sig neråt mot mitten, där avloppet placeras. Snickaren använder en 40 mm hålsåg.

Den diametern passar till de flesta avlopp på marknaden. Tumregeln är att man ska borra från båda hållen för att nå bäst resultat.

Bänken med handfatet är klar och nu återstår det att klä den med de kakel- eller klinkerplattor man önskar, samt foga konstruktionen.

Relaterade artiklar

 • BADRUM: 4 Toalett och handfat på enkelt sätt

  BADRUM: 4 Toalett och handfat på enkelt sätt

  15/09 VIDEO: Hur skapar man en vägg med inbyggd toalettcistern och vägghängd toalett, samt ett handfat? Det har hantverkaren ett svar på. I den här demonstrationsmonteringen ska han visa hur man kan bygga en sån vägg på mindre än en ...

 • Badrum: Gör en enkel hörnhylla

  Badrum: Gör en enkel hörnhylla

  15/09 VIDEO: Du kan enkelt sätta upp hyllor i ett våtrum utan att behöva borra hål genom kakelplattor och våtrumsmembran.

 • BADRUMSMÖBLER:3. Våtrumskiva som bordsben

  BADRUMSMÖBLER:3. Våtrumskiva som bordsben

  13/09 VIDEO: Ett både enkelt, snabbt och säker sätt att bygga ben till bänkskivan i badrummet är att använda våtrumsskivor. Sluthöjden på bänken ska vara 90 cm och det måttet avsätts på väggen. Från det dras tjockleken på bänkskivan ...

 • BADRUMSMÖBLER:  6 Enkel handdukshållare av ädelträ

  BADRUMSMÖBLER: 6 Enkel handdukshållare av ädelträ

  13/09 VIDEO: Om du har en bit trä över, exempelvis en bänkskiva, som här, kan man enkelt och snabbt bygga en handdukshängare. Om den ska sitta i badrummet är det viktigt att välja trä som tål vatten. Här använder vi en bänkskiva i ...

 • BADRUMSMÖBLER:4. Enkel väggspegel

  BADRUMSMÖBLER:4. Enkel väggspegel

  13/09 VIDEO: I stället för att sätta spegeln direkt på kakelplattorna i badrummet kan man, som hantverkaren ska visa här, montera spegeln, mugghållarna och en tvålkopp på en träskiva och hänga upp den i badrummet. Då slipper man ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss