Cookie- och Sekretesspolicy


Enkel väggspegel

I stället för att sätta spegeln direkt på kakelplattorna i badrummet kan man, som hantverkaren ska visa här, montera spegeln, mugghållarna och en tvålkopp på en träskiva och hänga upp den i badrummet. Då slipper man borra många hål i kakelväggen, samtidigt som man får in ett inslag av trä, som lätt kan bytas ut om man så vill.

Hantverkaren börjar med att markera vilken sida som ska vara vänd uppåt. Det är en riktigt bra idé, inte minst när man senare ska komma ihåg att sätta upphängningsbeslagen rätt också.

Därpå markerar han på skivans baksida var beslagen ska sitta. Börja med att ta ut mitten av skivan – här 41 cm. Från mitten mäter vi lika långt ut åt båda hållen för att hitta var upphängningsbeslagen ska fästas.

Måttet kontrolleras även in från kanterna, samtidigt med att markeringarna ritas upp. Beslagen ska fräsas in i träskivan och därför används beslagen som schabloner för att rita upp exakt var urfräsningarna ska vara.

Till urfräsningen används en handöverfräs med ett fräsjärn som är lite mindre än de urtag som ska göras. Nu kan hantverkaren fräsa hål för beslagen och enkelt styra fräsjärnet innanför markeringarna.

Som alltid bör man använda hörselskydd. Även längs de böjda linjerna är det enkelt att styra fräsjärnet, eftersom det är så smalt. När han har fräst längs hela markeringen kontrolleras att djupet stämmer med beslaget.

Det gör inget om hålet är lite större än vad som behövs. Genom att man fräser ur träet för att få in beslagen kommet träskivan att ligga dikt an mot väggen den placeras på. Kanterna slipas rena och allt sågspån avlägsnas innan nästa markering görs.

Nu ska vi markera var vi ska borra för att dra i de skruvar som ska hålla upp hela konstruktionen. Även det görs självklart med beslagen som schabloner. Kom ihåg att vända beslagen åt rätt håll när du markerar.

När man fräst ur är det viktigt att kontrollera om skruvhuvudet kommer in i och bakom beslaget. Beslagen monteras med små 20 mm skruvar som passar precis i de försänkta skruvhålen.

Med beslag som fräses in i virket kan man hänga skivan tätt mot badrumsväggen. Nu vänder vi på skivan för att kunna montera spegel, hållare för tandborstglasen och tvålkoppen.

Spegeln placeras i önskad höjd och mitt på skivan.I stället för spegelbeslag använder hantverkaren sättlim. Lägg på en böljande sträng lim på spegelns baksida.

Innan man trycker fast spegeln mot träet är det en god idé att kontrollera så att den sitter precis som den ska. Sättlim hugger mycket snabbt och sen blir det hart när omöjligt att få bort den.

Hållarna till tandborstglasen och tvålkoppen kan monteras precis där man så vill, men det blir snyggast om de sätts på samma höjd och med samma avstånd från kanterna.

När beslagen ska monteras är det en bra idé att förborra i det hårda träet. Använd en borr som är en halv millimeter mindre i diameter än skruvarna, så blir det lätt att dra i dem, samtidigt som de biter bra.

Hållarna trycks fast på beslagen och skruvas åt med en liten insexnyckel. Nu kan träskivan hängas upp, men först ska vi markera på väggen med hjälp av ett vattenpass så att den hamnar helt i våg.

Hantverkaren ska också markera var skruvarna i väggen ska sitta, i överensstämmelse med beslagen på baksidan. Hantverkaren avsätter höjden på det lodräta strecket och ritar sedan vågrätt.

Här är det viktigt att man använder ett vattenpass, så att alla markeringar hamnar i lod och våg.Nu kan skruvarna dras i, men de får inte dras i djupare än att de kan få fatt i upphängningsbeslagens hål.

Den nya träskivan med spegel kan hängas upp. Och om du någon gång blir trött på arrangemanget är det lätt att byta ut alltihop utan att du behöver oroa dig för en massa hål i väggen.

Relaterade artiklar

 • BADRUM: 4 Toalett och handfat på enkelt sätt

  BADRUM: 4 Toalett och handfat på enkelt sätt

  15/09 VIDEO: Hur skapar man en vägg med inbyggd toalettcistern och vägghängd toalett, samt ett handfat? Det har hantverkaren ett svar på. I den här demonstrationsmonteringen ska han visa hur man kan bygga en sån vägg på mindre än en ...

 • Badrum: Gör en enkel hörnhylla

  Badrum: Gör en enkel hörnhylla

  15/09 VIDEO: Du kan enkelt sätta upp hyllor i ett våtrum utan att behöva borra hål genom kakelplattor och våtrumsmembran.

 • BADRUMSMÖBLER:3. Våtrumskiva som bordsben

  BADRUMSMÖBLER:3. Våtrumskiva som bordsben

  13/09 VIDEO: Ett både enkelt, snabbt och säker sätt att bygga ben till bänkskivan i badrummet är att använda våtrumsskivor. Sluthöjden på bänken ska vara 90 cm och det måttet avsätts på väggen. Från det dras tjockleken på bänkskivan ...

 • BADRUMSMÖBLER:  6 Enkel handdukshållare av ädelträ

  BADRUMSMÖBLER: 6 Enkel handdukshållare av ädelträ

  13/09 VIDEO: Om du har en bit trä över, exempelvis en bänkskiva, som här, kan man enkelt och snabbt bygga en handdukshängare. Om den ska sitta i badrummet är det viktigt att välja trä som tål vatten. Här använder vi en bänkskiva i ...

 • BADRUMSMÖBLER:5. Bänk med handfat av våtrumsskiva

  BADRUMSMÖBLER:5. Bänk med handfat av våtrumsskiva

  13/09 VIDEO: Behöver du en tvättbänk med handfat med specialmått kan du enkelt bygga en av våtrumsskivor. Här använder vi en 100 mm tjock skiva, där handfatet ska placeras 40 cm från ena änden.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss