Cookie- och Sekretesspolicy


Våtrumskiva som bordsben

Ett både enkelt, snabbt och säker sätt att bygga ben till bänkskivan i badrummet är att använda våtrumsskivor. Sluthöjden på bänken ska vara 90 cm och det måttet avsätts på väggen. Från det dras tjockleken på bänkskivan som ska läggas på benen, vilket ger en benhöjd på 77,5 cm.

Från den punkten dras ett vågrätt streck längs hela väggen med hjälp av ett vattenpass.Vi monterar tre ben och med vattenpassets hjälp markerar snickaren på väggen var det första benet ska placeras.

Nästa ben sätts i mitten och så vidare.Innan du sågar till skivorna bör du kontrollera att golvet är helt plant. Här är allt okej, så nu sågas den första skivan till. Skär några snitt med en hobbykniv för att få ett spår att såga i.

Sedan kan du använda en vanlig fogsvans för att genomsåga skivan.Här använder vi 80 mm vattenfasta Wedi-skivor, som är godkända för användning i våtrum. De andra två benen sågas till på samma sätt och placeras ut längs väggen.

Skivorna kan inte stå för sig själva, men det finns särskilda fästbeslag som man skruvar fast i väggen. De ska sitta ett beslag uppe och ett nere. Nu kan skivan läggas an mot beslagen och med en timmermansvinkel kontrollerar vi att skivan står vinkelrätt mot väggen.

Dra ett streck längs skivan så att du ser var du ska lägga en sträng med fäst- och tätningsmassa. Plattan sätts på plats i massan uppifrån och trycks sedan in mot beslagen på väggen. Det är en god idé att dubbelkolla så att skivan sitter i rät vinkel mot väggen.

De två andra skivorna görs fast och limmas på samma sätt. Hantverkaren lägger en sträng fästmassa ovanpå varje ben, samt även en sträng längs väggen.

Här ska vi nämligen lägga en bänkskiva med inbyggt handfat, även det tillverkat av Wedi-skivor.

Bänkskivan pressas ner ordentligt i fästmassan och sen är det bara att låta den torka.Med hjälp av de här våtrumsskivorna kan du snabbt och enkelt bygga en stabil bänk.

Relaterade artiklar

 • BADRUM: 4 Toalett och handfat på enkelt sätt

  BADRUM: 4 Toalett och handfat på enkelt sätt

  15/09 VIDEO: Hur skapar man en vägg med inbyggd toalettcistern och vägghängd toalett, samt ett handfat? Det har hantverkaren ett svar på. I den här demonstrationsmonteringen ska han visa hur man kan bygga en sån vägg på mindre än en ...

 • Badrum: Gör en enkel hörnhylla

  Badrum: Gör en enkel hörnhylla

  15/09 VIDEO: Du kan enkelt sätta upp hyllor i ett våtrum utan att behöva borra hål genom kakelplattor och våtrumsmembran.

 • BADRUMSMÖBLER:  6 Enkel handdukshållare av ädelträ

  BADRUMSMÖBLER: 6 Enkel handdukshållare av ädelträ

  13/09 VIDEO: Om du har en bit trä över, exempelvis en bänkskiva, som här, kan man enkelt och snabbt bygga en handdukshängare. Om den ska sitta i badrummet är det viktigt att välja trä som tål vatten. Här använder vi en bänkskiva i ...

 • BADRUMSMÖBLER:5. Bänk med handfat av våtrumsskiva

  BADRUMSMÖBLER:5. Bänk med handfat av våtrumsskiva

  13/09 VIDEO: Behöver du en tvättbänk med handfat med specialmått kan du enkelt bygga en av våtrumsskivor. Här använder vi en 100 mm tjock skiva, där handfatet ska placeras 40 cm från ena änden.

 • BADRUMSMÖBLER:4. Enkel väggspegel

  BADRUMSMÖBLER:4. Enkel väggspegel

  13/09 VIDEO: I stället för att sätta spegeln direkt på kakelplattorna i badrummet kan man, som hantverkaren ska visa här, montera spegeln, mugghållarna och en tvålkopp på en träskiva och hänga upp den i badrummet. Då slipper man ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss