Cookie- och Sekretesspolicy


Enkel handdukshållare av ädelträ

Om du har en bit trä över, exempelvis en bänkskiva, som här, kan man enkelt och snabbt bygga en handdukshängare. Om den ska sitta i badrummet är det viktigt att välja trä som tål vatten. Här använder vi en bänkskiva i Nyatoh.

Hängaren ska vara 40 cm lång, och hantverkaren har valt en bredd som stämmer precis med bredden på de stavar bänkskivan är gjord av.Han mäter ut för tre hängare. En i mitten och en på vardera sidan, 7 cm in från kanterna.

För att vara säker på att få hängarna på en rät linje mäter han upp från kanten. Han väljer 10 mm träplugg som hängare. Och därför borras hålen med en 10 mm pluggborr.

Pluggen sätts i med en uppåtriktad vinkel så att inte kläder eller handdukar ramlar av. För att få samma vinkel på alla tre hängarna använder han en vinkelhake ihop med en smygvinkel.

Genom att lägga an smygvinkeln mot vinkelhaken kan han ställa in hängarnas vinkel. Och genom att rikta borrmaskinen efter smygvinkeln kan han nu borra ett vinklat hål med rätt gradtal.

Därmed kan också samtliga hål borras i rätt vinkel. Hålen görs 1 cm djupa. När hålen är klara testar hantverkaren med en plugg i samtliga hål så att han är säker på att allt passar ihop.

Handdukshängaren sågas sedan ut ur bänkskivan. Till det använder hantverkaren en sänksåg med sågskena.Skenan läggs upp längs kanten på den stav hantverkaren valt ut och därmed skär sågen precis längs kanten på staven.

Det 3 mm spår som klingan gör avverkas från omkringliggande trä. Sågskenan ska alltid placeras på den del av arbetsstycken som ska användas och som sågas loss.

Eftersom det blir omöjligt på andra sidan tvingas hantverkaren markera var sågen ska skära för att den inte ska skada den aktuella stavbiten. Den markeringen görs alltså 3 mm in på den del av arbetsstycket som inte ska användas.

Nu skär sågen precis längs stavens andra sida.Slutligen återstår bara att kapa av skivan i andra ledden. Eventuellt kan snittytorna jämnas till med ett sandpapper i korn 120.

Pluggarna trycks i och handdukshängaren är klar. Du kan eventuellt avsluta med att de den omgång träolja, för att få upp mer karaktär i träet.

Relaterade artiklar

 • BADRUM: 4 Toalett och handfat på enkelt sätt

  BADRUM: 4 Toalett och handfat på enkelt sätt

  15/09 VIDEO: Hur skapar man en vägg med inbyggd toalettcistern och vägghängd toalett, samt ett handfat? Det har hantverkaren ett svar på. I den här demonstrationsmonteringen ska han visa hur man kan bygga en sån vägg på mindre än en ...

 • Badrum: Gör en enkel hörnhylla

  Badrum: Gör en enkel hörnhylla

  15/09 VIDEO: Du kan enkelt sätta upp hyllor i ett våtrum utan att behöva borra hål genom kakelplattor och våtrumsmembran.

 • BADRUMSMÖBLER:3. Våtrumskiva som bordsben

  BADRUMSMÖBLER:3. Våtrumskiva som bordsben

  13/09 VIDEO: Ett både enkelt, snabbt och säker sätt att bygga ben till bänkskivan i badrummet är att använda våtrumsskivor. Sluthöjden på bänken ska vara 90 cm och det måttet avsätts på väggen. Från det dras tjockleken på bänkskivan ...

 • BADRUMSMÖBLER:5. Bänk med handfat av våtrumsskiva

  BADRUMSMÖBLER:5. Bänk med handfat av våtrumsskiva

  13/09 VIDEO: Behöver du en tvättbänk med handfat med specialmått kan du enkelt bygga en av våtrumsskivor. Här använder vi en 100 mm tjock skiva, där handfatet ska placeras 40 cm från ena änden.

 • BADRUMSMÖBLER:4. Enkel väggspegel

  BADRUMSMÖBLER:4. Enkel väggspegel

  13/09 VIDEO: I stället för att sätta spegeln direkt på kakelplattorna i badrummet kan man, som hantverkaren ska visa här, montera spegeln, mugghållarna och en tvålkopp på en träskiva och hänga upp den i badrummet. Då slipper man ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss