Cookie- och Sekretesspolicy


Toalett och handfat på enkelt sätt

Hur skapar man en vägg med inbyggd toalettcistern och vägghängd toalett, samt ett handfat? Det har hantverkaren ett svar på. I den här demonstrationsmonteringen ska han visa hur man kan bygga en sån vägg på mindre än en halv dag.

Väggen bärs upp av två stålprofiler – en på golvet och en på väggen. Golvprofilen ska placeras 16-22 cm från väggen, så att det blir plats för en inbyggd vattencistern. Profilen limmas enkelt på golvet med sättlim.

Torka av överskjutande lim omedelbart, eftersom det kan vara svårt att få bort när det torkat. Cisternen levereras med alla rör och kopplingar som behövs redan monterade på ett stålstativ med två ben.

Benen placeras helt enkelt i skenan.Det viktiga är nu att se till så att cisternen hamnar rätt i höjd. Den ska placeras minst en meter över golvet, vilket tydligt framgår av markeringarna på stativet.

Hantverkaren placerar den 101 cm över golvet, vilket blir till rätt höjd, 100 cm, när golvet har lagts. Plattorna bygger 1 cm. Kontrollera att cisternen sitter helt i våg. Det gör man enklast med ett vattenpass i både lod och våg.

Hantverkaren på vilken höjd den andra monteringsskenan ska sättas. I bottenskenan markerar han var benen ska placeras, innan han lyfter bort cisternen.Från markeringen passar han in och markerar var väggskenan ska fästas.

Monteringssatsen innehåller passande skruvar och brickor, och skenan monteras men en skruv i vartannat hål. När skenan monterats kan cisternen sättas på plats igen. Benen låses med klämmor, som enkelt trycks på plats i bottenskenan.

Ett specialbeslag fästs i väggskenans ena sida. Till beslaget hör en bult som dras i en aning. Beslaget i andra änden monteras på samma sätt. Sedan dras bultarna åt tills stativet till cisternen står helt i lod. Alltihop låses genom att klämma fast en plastmuff på insidan.

Benen ska också göras fast i bottenskenan på ett fast avstånd till väggen, så att tyngden återförs till väggen. Det gör man med ett specialbeslag som skjuts in i benen och görs fast med en fast nyckel.

Beslaget görs fast i väggen med en skruv och bricka. Det andra benet görs fast på samma sätt. Beslag och bussningar till monteringen är tillbehör, så kom ihåg att beställa en monteringssats.

Cisternen sitter på plats och det är bara att montera alla kopplingar som behövs till toalettens till- och avlopp.Man knappast ta fel. Man ser snabbt var de olika delarna ska sitta och de är lätta att sätta ihop.

De två långa bultarna som ska hålla toaletten på plats skyddas av plaströr så att de inte skadas när väggen som ska dölja cisternen byggs upp.Även spolsystemet skyddas till dess till dess inbyggnaden är klar.

Nu är det bara att montera vägen och slutligen få till- och avlopp inkopplat av en auktoriserad rörmokare. I systemet ingår också en modul för att sätta upp ett handfat. Det monteras på precis samma sätt – i en golv- och en väggskena.

Med hjälp av det här monteringssetet kan du på ett enkelt sätt bygga en vägghängd toalett och ett fritt hängande handfat. Hantverkaren rekommenderar att du köper ett inbyggnadsset av hög kvalitet, där man kommer åt cisternen utifrån.

Med en billigare modell kan du tvingas riva hela väggen ifall någonting inuti cisternen skulle gå sönder.

Relaterade artiklar

 • Badrum: Gör en enkel hörnhylla

  Badrum: Gör en enkel hörnhylla

  15/09 VIDEO: Du kan enkelt sätta upp hyllor i ett våtrum utan att behöva borra hål genom kakelplattor och våtrumsmembran.

 • BADRUMSMÖBLER:3. Våtrumskiva som bordsben

  BADRUMSMÖBLER:3. Våtrumskiva som bordsben

  13/09 VIDEO: Ett både enkelt, snabbt och säker sätt att bygga ben till bänkskivan i badrummet är att använda våtrumsskivor. Sluthöjden på bänken ska vara 90 cm och det måttet avsätts på väggen. Från det dras tjockleken på bänkskivan ...

 • BADRUMSMÖBLER:  6 Enkel handdukshållare av ädelträ

  BADRUMSMÖBLER: 6 Enkel handdukshållare av ädelträ

  13/09 VIDEO: Om du har en bit trä över, exempelvis en bänkskiva, som här, kan man enkelt och snabbt bygga en handdukshängare. Om den ska sitta i badrummet är det viktigt att välja trä som tål vatten. Här använder vi en bänkskiva i ...

 • BADRUMSMÖBLER:5. Bänk med handfat av våtrumsskiva

  BADRUMSMÖBLER:5. Bänk med handfat av våtrumsskiva

  13/09 VIDEO: Behöver du en tvättbänk med handfat med specialmått kan du enkelt bygga en av våtrumsskivor. Här använder vi en 100 mm tjock skiva, där handfatet ska placeras 40 cm från ena änden.

 • BADRUMSMÖBLER:4. Enkel väggspegel

  BADRUMSMÖBLER:4. Enkel väggspegel

  13/09 VIDEO: I stället för att sätta spegeln direkt på kakelplattorna i badrummet kan man, som hantverkaren ska visa här, montera spegeln, mugghållarna och en tvålkopp på en träskiva och hänga upp den i badrummet. Då slipper man ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss