Cookie- och Sekretesspolicy


4 STEG: Så sköter du
ditt trädäck

När ditt gamla trädäck har blivit tråkigt grått och smutsigt så kan du lätt få det snyggt igen. Tvätta det och stryk det med olja.


Brädorna är grå och smutsiga och på en del ställen trivs algerna bra. Träet återfår sin glöd när det har tvättats och strukits med klar olja.

Det är både klokt och ekonomiskt förnuftigt att med jämna mellanrum tvätta sin träterrass och stryka den med olja. Då håller träet längre. Det finns många olika rengöringsmedel för trä som kan användas. Kolla först hur smutsig din terrass är och hur mycket alger som växer på den. Därefter väljer du ett lämpligt medel.

Blanda inte rengöringsprodukter

Är terrassen mycket smutsig bör du kanske välja ett mycket skarpt medel. Men blanda inte olika medel och följ alltid de anvisningar som finns på förpackningen. Här använder vi målarsoda och blandar en svag lösning med ljummet vatten eftersom vår terrass inte är särskilt smutsig.

Innan du ger trädäcket olja

Innan du stryker med olja ska du kolla att träet är slätt och fint. Om det inte är det ska du slipa för att smuts och alger inte ska få fäste så lätt.

När träet har torkat och det är slätt kan det oljebehandlas. Här väljer vi en klar olja för vi vill kunna se ådringen i träet. En färgad olja skyddar annars träet lite bättre.

1. Fördela tvättmedlet och tvätta trädäcket

Här använder vi målarsoda och vatten som fördelas med en mjuk skurborste och masseras in ordentligt i träet. Det är viktigt att träet verkligen blir vått så att alger och smuts mjukas upp. Då blir det mycket lättare att få träet rent.

2. Skura noga och spola rent

Det är allra bäst att använda en altantvätt men det går lika bra med hård skurborste. Ställ högtryckstvätten på låg effekt.

SE OCKSÅ: Stort test av högtrycktvättar

3. Slipa brädorna om träet är strävt

Det kan vara nödvändigt att plocka fram excenterslipen eller rent av hyra en slipmaskin. Enstaka fläckar kan slipas släta för hand med slippapper korn 120.

4. Stryk träet med olja när det är torrt

Oljan läggs på med pensel eller rulle. Undvik att det bildas små pölar av olja. Torka i så fall rent med bomullstrasor. Om träet suger mycket stryker du det två gånger.


Trätrallen stryks med klar olja. Den skyddar inte träet mot solens uv-strålar, å andra sidan ser du träets struktur.

VIKTIGT: TVÄTTA MED LÅGT TRYCK

Man kan nästan alltid justera trycket på strålen från en högtryckstvätt. När du tvättar ett trädäck är det allra bäst om du använder ett tillbehör som heter altantvätt för då skadas inte träet, men justera trycket på maskinen.

Spolar du med högt tryck blir träet strävt och träfibrerna slås sönder så att träet nästan sticks, när du drar handen längs en bräda.


Altantvätten ser till att strålen inte slår hårt på ytan. Tillbehöret fördelar vattnet skonsammare och ofta i cirklar. Se till att tillbehöret passar till din maskin.

Relaterade artiklar

 • SÅ lägger du ett perfekt trädäck!

  SÅ lägger du ett perfekt trädäck!

  11/07 Det finns massor att tänka på när du lägger ett trädäck. Se här hur du får brädorna på plats och får en riktigt snygg altan.

 • Bygg en stabil grund under din altan

  Bygg en stabil grund under din altan

  27/06 Ingen ser hur det ser ut under din träaltan. Men ingen kommer att missa det om altanen inte har lagts på en gedigen och stabil grund. Se hur du gör här.

 • 3 LÖSNINGAR: Trädäck på stenaltan

  3 LÖSNINGAR: Trädäck på stenaltan

  17/05 Har du tröttnat på din stenlagda altan kan du lägga ett trädäck ovanpå! Här är tre snygga lösningar: det klassiska, det med moduler och ett som kan gå i ide.

 • Jämn träaltan på ojämn grund

  Jämn träaltan på ojämn grund

  29/03 Du får inte palla upp din nästa altan med hjälp av trasiga klinker, tillyxade brädlappar och hopvikt tjärpapp. I dag ska du använda smarta kilar och klossar.

 • Mina 10 bästa altantips

  Mina 10 bästa altantips

  17/03 Gör Det Självs chefredaktör ägnade två semesterveckor åt att bygga sin 66 m2 stora träaltan. Det lärde han sig mycket av – läs de tio bästa altantipsen här.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss