Cookie- och Sekretesspolicy


10 saker du bör veta innan du bygger altan

En krysslaser för 500 kr fungerar inte i solsken. Det och nio andra praktiska saker lärde sig Gör Det Självs chefredaktör, Søren Prien, när han använde två semesterveckor till att lägga ett trädäck på 66 kvadratmeter.


Voilà. 66 kvadratmeter träaltan – och snygg är den!

"Jag lär mig något varje gång"

Jag har varit gör-det-självare i många år och under dessa år har jag fixat mycket i villan. Men jag har aldrig lagt ett stort trädäck. Trots att jag visste att jag kunde det mesta så var det en hel del saker som skulle kollas och dubbelkollas innan jag kunde sätta igång.

Och när jag slutligen var klar kunde jag inte bara glädja mig över en läcker terrass utan också konstatera att jag återigen hade lärt mig något nytt.

1. Bra verktyg

Ett stort projekt som detta gav mig en efterlängtad möjlighet att köpa nya verktyg. Jag hade endast en borrskruvdragare och eftersom jag både skulle borra och skruva köpte jag en 18-voltare som drar i 137 skruvar på en laddning.


INSPIRATION: Test av 18-volts borrskruvdragare

2. Lasern duger bara på natten

Höjdskillnaden mellan hörnen var uppenbart rätt stor, så jag var mycket nyfiken på hur mycket som skulle justeras, när jag ställde min nya krysslaser i mitten för att markera höjden hela vägen runt. Men jag blev besviken när jag inte kunde se mer än cirka 30 cm av laserstrålen för att solen sken!

Klockan 22 provade jag igen och nu nådde strålen ut 10 m och höjdskillnaden var 17 cm.

3. Hämta virket själv

Det går åt många brädor till en terrass som är 66 kvadratmeter, så min första tanke var att få dem levererade. Men det slutade med att jag åkte till byggmarknaden och hämtade dem själv. Och det var ett klokt val för jag kasserade cirka en tredjedel av dem jag kikade på!

Några var extremt skeva, några hade stora kvistar och fula hål och några var missfärgade. Det tog mig totalt sex timmar och flera vändor att hämta virket.

4. Läs dina läxor

Innan jag satte igång använde jag en hel del tid på research. Jag läste om för-och nackdelar med olika slags virke och jag kollade priser på nätet. Sist men inte minst läste jag 10 läggningsanvisningar på gds.se och lärde mig det bästa från varje.

BYGG SJÄLV: Träaltan av toppkvalitet

5. Se upp med svåra ställen

När jag skulle såga hål i terrassen för den första av fyra stolpar slarvade jag lite. För att göra ett nytt hål tvingades jag kassera en hel bräda.

Klok av skadan gjorde jag en skarv på varje sida av stolpen. Då skulle det räcka att kassera en liten bit om det blev fel en gång till.

6. En läcker detalj

Jag ville lägga en bräda vinkelrätt mot de andra. Det innebar att jag tvingades ändra regelstommen en hel del. Det tog sin tid men jag ångrar inte en sekund av den tiden för jag glädjer mig över den läckra detaljen varje dag!


Tänk på läckra detaljer – dem kommer du att upskatta i längden.

7. Jo, det tar lång tid

120 m reglar, 96 plastkilar, 43 byggbeslag, 453 m trätrall, 420 borrade hål och 1600 skruvar. Ja, det tar LÅNG tid att sätta ihop allt detta till en altan. Det lärde jag mig på det hårda sättet under semestern.

8. Man får fuska lite ...

Det är ju ingen som kan se hur regelstommen under brädorna ser ut. Därför gav jag mig själv lov att använda byggbeslag, tjärpapp, stödkilar, avståndsklossar, skråskruvar och alla möjliga knep. Stommen ser inte snygg ut. Men den är stabil och jag är stensäker på att den håller minst lika länge som trallen.

9. Snåla på stolparna

Nästan 3/4 av terrassen ligger på en stabil stenbeläggning, men vid ena hörnet var det nödvändigt att gräva ner stolpar för att lyfta upp terrassen. Jag nöjde mig med fyra stolpar och klarade resten genom att gräva bort matjord och palla upp med stenplattor.

10. Dags för party!

När jag äntligen var klar med altanen var jag sprickfärdig av stolthet. Det firades med gäster, röda biffar, gott rött vin och kulörta drinkar. Jag förtjänade ett sådant party!

LÄS MER: Bygg en traltan på nolltid

Relaterade artiklar

 • 4 STEG: Så här sköter du ditt trädäck

  4 STEG: Så här sköter du ditt trädäck

  03/08 Har ditt trädäck blivit grått, smutsigt och trist? Du KAN faktiskt få det snyggt igen, om du rengör det och oljar in det. Följ våra 4 enkla steg!

 • SÅ lägger du ett perfekt trädäck!

  SÅ lägger du ett perfekt trädäck!

  11/07 Det finns massor att tänka på när du lägger ett trädäck. Se här hur du får brädorna på plats och får en riktigt snygg altan.

 • Bygg en stabil grund under din altan

  Bygg en stabil grund under din altan

  27/06 Ingen ser hur det ser ut under din träaltan. Men ingen kommer att missa det om altanen inte har lagts på en gedigen och stabil grund. Se hur du gör här.

 • 3 LÖSNINGAR: Trädäck på stenaltan

  3 LÖSNINGAR: Trädäck på stenaltan

  17/05 Har du tröttnat på din stenlagda altan kan du lägga ett trädäck ovanpå! Här är tre snygga lösningar: det klassiska, det med moduler och ett som kan gå i ide.

 • Jämn träaltan på ojämn grund

  Jämn träaltan på ojämn grund

  29/03 Du får inte palla upp din nästa altan med hjälp av trasiga klinker, tillyxade brädlappar och hopvikt tjärpapp. I dag ska du använda smarta kilar och klossar.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss