Cookie- och Sekretesspolicy


Nytt liv åt terrassen

Alla träterrasser har ett hårt liv året runt. Från isande kyla med mycket snö, snålblåst och hällregn till gassande sol med vindstilla dagar.

Nytt liv åt terrassen

Det sätter sina spår och därför får du här en beskrivning av hur du ger den ett nytt långt liv. När våren äntligen är här avslöjar den klara solen ofta hur hård vintern har varit. Träterrassen kan på sina ställen vara grön av alger och se både sliten och trist ut.

Men även om terrassen ser ut som om den helst borde läggas om, så finns det en lösning. Med rätt insats kan du få terrassen som ny igen och därefter klarar den åtskilliga vintrar innan det är dags för nästa behandling.

Här visar vi hur en terrass bör tvättas. Vi använder först specialtvättmedel för trä och efteråt – när träet fått torka – stryks den med olja för tryckimpregnerat trä. Om din terrass är av ett annat träslag, ska tvättningen utföras på samma sätt men slutbehandlingen kan vara annorlunda.

Det finns t.ex. specialoljor för olika träslag och du kan få goda råd om val av olja i din färgaffär. Du bör dessutom undersöka om leverantören av terrassbrädorna har förslag till ytbehandling efter en grundlig tvättning.

Här använder vi en klassisk träolja som innehåller lacknafta, som har fördelen att kunna användas även vid låga temperaturer. Ja, du kan faktiskt lägga på oljan även om det är minusgrader, men det förutsätter att träet är alldeles torrt.

Du bestämer själv om du ska välja en träolja med lacknafta som lösningsmedel eller en produkt som är spädbar med vatten. Några experter påstår att den ena produkten är bättre än den andra, andra experter har motsatt uppfattning.

Oavsett vilken produkt du väljer blir resultatet aldrig bättre än noggrannheten i ditt förarbete. Se till att tvätta överallt, spola rent och låt träet torka ordentligt innan du lägger på ytskyddet. Då får du en terrass som håller i många år.

Relaterade artiklar

 • Hur lägger jag min träterrass finast?

  Hur lägger jag min träterrass finast?

  11/08 Jag ska lägga en träterrass och det visar sig att brädorna inte är så långa att de når från kortsida till kortsida. Hur och var ska jag skarva brädorna?

 • Bygg en träterrass på två dagar

  Bygg en träterrass på två dagar

  25/06 Vi följer två snickare medan de bygger en träterrass på bara två dagar. Häng med och hämta massor av tips om hur du gör det lika snyggt - och sparar tid.

  Svårighet 3/4
 • Gör det själv och spara cirka 26 600 kr

  Gör det själv och spara cirka 26 600 kr

  19/03 Det finns nästan inget så skönt som att med bara fötter gå ut på en solvarm träterrass. Om du lägger terrassen på rätt sätt och underhåller den så kommer du att ha glädje av den i många år. Häng med och se hur vi la en ...

  Svårighet 3/4
 • Gör en terrass med brädor på diagonalen

  Gör en terrass med brädor på diagonalen

  02/05 En träterrass av kraftiga plankor håller i många år. Här visar vi en variant där brädorna ligger diagonalt. Det blir snyggt – och sparar både tid och pengar.

  Svårighet 3/4
 • Kan jag undvika ogräs i träterrassen?

  Kan jag undvika ogräs i träterrassen?

  30/07 Jag ska lägga en ny träterrass och vill vara säker på att det inte växer upp ogräs mellan brädorna. Hur garderar jag mig emot det?

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Nytt liv åt terrassen

Svårighetsgrad

Svårighet 1/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss