Cookie- och Sekretesspolicy


Bygg en stabil grund under din altan

Det är ingen som kan se hur det ser ut under din träaltan, men du märker snabbt om altanen inte ligger på ett fast och stadigt underlag. Du kan skapa ett stabilt underlag på flera sätt.

Bygg altan
LÅNGTIDSHÅLLBAR: När altanen läggs på ett stadigt underlag och har en stabil konstruktion håller den längre. Du får du också större glädje av den.


Gedigen och stabil grund under träaltanen
1. Om du vill lägga din altan där det inte finns ett fast underlag, måste du först förstärka. Börja med att mäta och knacka sedan ner käppar i marken så att du kan dra snören.
2. När du har dragit snören kan du räkna ut hur mycket jord som ska grävas bort. Under altanbrädorna ska det ligga bärlagergrus och väggrus, reglar och stöd för reglarna.
3. När du har grävt bort all jord, jämnas marken till och vibreras innan du lägger minst 20 cm bärlagergrus. Gruset ska komprimeras med en padda.
4. Du ska mäta från snörena. Ligger bädden av bärlagergrus för lågt, måste du skyffla ut mer grus och vibrera igen. Ligger bädden för högt måste du skrapa av en den grus.
5. Bädden av väggrus (eller sättgrus) ska endast vara någon centimeter tjock. Jämna till bädden så den blir plan. Lägg sedan de plattor som du kan bygga vidare med kilar från.


TIPS: ANVÄND STENPLATTOR TILL TRÄALTANEN

Stenplattor av olika slag är perfekta när du ska lägga en träterrass. Ju större plattor, desto bättre. Och det går bra att återanvända gamla betongplattor. Fördelen med att använda plattor är att du då får en slät yta och plattorna ligger stadigt. När de ligger vågrätt får du också en vågrät konstruktion.


TRE ANDRA VÄGAR TILL EN STABIL KONSTRUKTION AV TRÄALTANOm du får plats med reglar och brädor kan du använda en stenterrass som underlag.

Om du har tänkt lägga träterrassen ovanpå den gamla stenterrassen, så behöver du inte gräva ut. Stenterrassen kan användas som fast underlag men den ska förstås vara plan.


Med en bulldogbricka mellan stolpe och regel får du en stark konstruktion.

Du kan också lägga den nya terrassen eller altanen på nergrävda stolpar. Då räcker det om du gräver hål i stället för att gräva bort all jord. Reglarna kan du sedan fästa på stolparna.


Det finns en mängd olika stolpskor som kan användas för att hålla fast reglarna.

Reglarna kan också fästas i stolpskor som gjuts fast i betongplintar. Det finns många olika stolpskor att välja bland. Enklast att använda är de justerbara, som du kan ställa in på exakt höjd.


ENKEL METOD: PALLA UPP TRÄALTANEN MED KILAR AV PLAST

Lägger du din nya träterrass på stenplattor blir det nödvändigt att också palla upp den. Det allra enklaste är då att använda sig av plastkilar av olika slag. Eftersom de har räfflade ovan- och undersidor så låses de fint.

Om du pallar upp någon del av altanen med träklossar är det viktigt att du lägger tjärpapp under de nedersta klossarna för att stoppa fuktvandring från underlaget. När kilar och klossar justerats ska de fixeras med en skruv för att inte glida åt sidan.


Räfflorna på både undersida och ovansida hakar fast i varandra och låser kilen på önskad nivå.


SÅ HÄR ANVÄNDS KILARNA TILL TRÄALTANEN
Så här används kilarna: när du har pallat upp och lagt reglar och brädor kan du såga av synliga delar av kilarna. Men det gäller bara de delar som sticker ut.
Här får en kil och en mellanbit upp regeln på önskad höjd. Denna kombination kan lyfta regeln med mellan 32 och 250 mm.
Det finns dessutom olika plastsocklar. De är dyrare än kilarna men ganska lätta att arbeta med eftersom de är justerbara.


Relaterade artiklar

 • 4 STEG: Så här sköter du ditt trädäck

  4 STEG: Så här sköter du ditt trädäck

  03/08 Har ditt trädäck blivit grått, smutsigt och trist? Du KAN faktiskt få det snyggt igen, om du rengör det och oljar in det. Följ våra 4 enkla steg!

 • SÅ lägger du ett perfekt trädäck!

  SÅ lägger du ett perfekt trädäck!

  11/07 Det finns massor att tänka på när du lägger ett trädäck. Se här hur du får brädorna på plats och får en riktigt snygg altan.

 • 3 LÖSNINGAR: Trädäck på stenaltan

  3 LÖSNINGAR: Trädäck på stenaltan

  17/05 Har du tröttnat på din stenlagda altan kan du lägga ett trädäck ovanpå! Här är tre snygga lösningar: det klassiska, det med moduler och ett som kan gå i ide.

 • Jämn träaltan på ojämn grund

  Jämn träaltan på ojämn grund

  29/03 Du får inte palla upp din nästa altan med hjälp av trasiga klinker, tillyxade brädlappar och hopvikt tjärpapp. I dag ska du använda smarta kilar och klossar.

 • Mina 10 bästa altantips

  Mina 10 bästa altantips

  17/03 Gör Det Självs chefredaktör ägnade två semesterveckor åt att bygga sin 66 m2 stora träaltan. Det lärde han sig mycket av – läs de tio bästa altantipsen här.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss